Naslovnica Sport Ostali sportovi Blago iz Barcelone

Blago iz Barcelone

Karatisti sisačke Croatie na Europskom karate Kupu u Barceloni osvojili su tri medalje, jednu zlatnu i dvije brončane.

Natjecanje se održavalo 23. svibnja 2009. u dvorani “Sport centrum hospitala’t nord”, gdje se okupilo 60- tak natjecatelja iz Italije, Njemačke, Francuske, Portugala, Kazahstana, Nizozemske, Austrije, Hrvatske i domaćina Španjolske.

Nakon marljivih priprema, pod vodstvom trenera Saše Smiljanića, nastupili su Silvijo Banfić i Dean Vujanović u kategoriji do 70 kg, Luka Žuk do 90 kg i Denis Hotić u teškoj kategoriji + 90 kg.

Pravila turnira su bila iznimno zahtjevna, što podrazumjeva pune udarce rukama i nogama bez zaštitne opreme, što je inače karakteristično za kyokunshikai karate.

Novost turnira je predstavljalo uvođenje više težinskih kategorija, sveukupno 4, što je omogućilo bolji nastup lakšim natjecateljima.

Svi Siščani su uspješno prošli kvalifikacije, osim Silvija Banfića koji je “naletio” na Španjolca Xavia Monjoa. Na koncu je Manjo svladao i sve ostale suparnike te osvojio prvo mjesto u lakoj kategoriji.

Veoma težak polufinalni meč imao je Luka Žuk u kategoriji do 90 kg protiv iskusnog Sergeja Brauna, Rusa koji nastupio za Njemačku ekipu.

Nakon pobjede nad Žukom prekaljeni šampion Sergej je u finalu savladao i domaćeg natjecatelja Redondoa i osvojio prvo mjesto.

Siščanin Žuk se morao zadovoljiti trećim mjestom, što je uspio ostvariti i Dean Vujanović u kategoriji do 70 kg.

Dean je izgubio od Sokana Kassina iz Kazahstana, nakon dva produžetka i izjednačenog meča, ipak je iskusniji Sokan prošao u finalni dio turnira.

Najuspješniji je bio teškaš Denis Hotić, koji je u polufinalu savladao Španjolca Jonathana Tejada, da bi u finalu još efektnije nokautirao domaćeg natjecatelja Pedra Gongoru snažnim udarcem ruke u prsa.

Osvajanje zlata i dvije bronce predstavlja odličan rezultat za Sisačke karatiste, što posebno ohrabruje uoči svjetskog prvenstva koje će se održati krajem ove godine u Mađarskoj.

Pred sisačkom Croatiom je i natjecanje za mlađe uzrasne kategorije (učenike, kadete i juniore). Domaćin je upravo Sisak, odnosno klub Croatia koji će u Sportskoj dvorani Brezovica u nedelju, 31. svibnja ugostiti mlade kyokushinkai karateke iz cijele Hrvatske.

Komentirajte