Naslovnica Vijesti Kultura Plesni studio Gradskog kazališta Sisak na festivalima u Bečeju i Kastvu

Plesni studio Gradskog kazališta Sisak na festivalima u Bečeju i Kastvu

Hoće li se ponoviti uspjesi ranijih godina?

Plesni studio Gradskog kazališta Sisak jučer je nastupio pred publikom vojvođanskog Bečeja na 52. Majskim igrama, Međunarodnom festivalu scenskog stvaralaštva djece i mladih. Riječ je o festivalu pozivnog tipa po odabiru selektora, nakon čega najboljoj predstavi uslijedi i nagrada. Festival prate tribine na kojima sudionici izmjenjuju iskustva vezana uz dječje stvaralaštvo, potom izložbe, filmske projekcije, gostujuće kazališne predstave, književne večeri  itd. Na istom je ovom festivalu domaće Gradsko kazalište Sisak lani osvojilo Zlatnog paža za plesnu predstavu Pepeljuga, kao najbolju predstavu u cjelini. Ove su  godine gostovali s Petrom Panom, plesnom predstavom o vragolastom dječaku koji leti i magijom odbija odrasti, jednim od zasigurno najprepoznatljivijih Disneyevih uradaka svih vremena. Sudeći po reakcijama publike i kasnije na okruglom stolu predstava je izuzetno dobro primljena, a hoće li Siščanima uslijediti još jednom i nagrada tek nam predstoji doznati.
No, za plesače sisačkog Plesnog studija vremena za predah nema. Svoje će putovanje nastaviti već u subotu, 30. svibnja, na  49. Festival kazališnih amatera što će se i od 28. do 31. svibnja održavati u Kastvu. Ovaj će drevni grad u danima pred nama otvoriti  vrata zaljubljenicima u kazališne daske, amaterima i entuzijastima koji svaki svoj slobodni trenutak koriste kako bi oživjeli neko djelo. Uostalom i ovogodišnji selektor Festivala – redatelj Damir Mađarić, kazuje da su užitak, radost, veselje, traženje svih mogućih scenskih rješenja i ljubav prije svega, obilježja amatera. Profesionalci , nastavlja Mađarić, rade za novac, žive od toga, a amaterima  je to nasušna potreba, ljubav bez koje ne mogu.
Inače, ovogodišnjem je Festivalu prethodilo 16 županijskih smotri, kao i ona za Grad Zagreb i Saveza Čeha, a u Sisku je najboljom proglašena plesna predstava Iza zatvorenih vrata 2, koreografkinje i plesne pedagoginje Jasminke Petek Krapljan koja se tim činom od predloženih 135 predstava u Hrvatskoj našla među 15 odabranih. Siščani će nastupiti u subotu, 30. svibnja.

Komentirajte