Naslovnica Vijesti Kultura Monoksil iz kupe napokon prezentiran javnosti

Monoksil iz kupe napokon prezentiran javnosti

Vrijedan dokaz bogate povijesti Siska, monoksil – čamac izrađen iz jednog komada drveta koji ima dvije tisuće godina, predstavljen je  javnosti ovog tjedna u Gradskom muzeju Sisak.Kupski monoksil iz Siska pronašli su članovi ronilačkog kluba u koritu rijeke Kupe između Starog i Novog mosta 1992. godine, a do njegove prezentacije prošlo je punih 17 godina zbog zahtjevne i dugotrajne restauracije koje se primio Hrvoje Malinar iz Hrvatskog restauratorskog zavoda. Izvlačenje čamca u dva navrata obavljali su hidroarheolozi, specijalna postrojba HV-a, studenti arheologije, sisački ronilački klub, a sve se odvijalo pod budnom pažnjom Zavoda za zaštitu spomenika Ministarstva kulture.

– U toku samog vađenja monoksila raspao se u nekoliko komada. Drvo je bilo trošno, te se na sam dodir raspadalo. Najlogičniji izbor lokacije za restauraciju bio je obližnji Veliki kaptol. Metodom radiokarbonske analize utvrđeno je da monoksil datira iz 35 godine prije Krista. Utvrdili smo da monoksil čini 80 posto vode, a samo 20 posto drvne tvari. Spužvasta i krhka struktura osam metara dugog monoksila sušenjem bez konzervacije brzo bi se raspala i pretvorila u prah. – kazao je restaurator Hrvoje Malinar. Fragmente monoksila pokušao je spojiti no pokazalo se neperspektivnim. No, godinu i pol provedenih u spašavanju ovog vrijednog nalaza pokazalo se isplativim jer drvo sada ima strukturu kosti, a ne spužve i spašeno je od sigurnog propadanja.

– Uskoro ćemo raditi još jedan važan projekt u suradnji s hidroarheolozima. Naime, u koritu Kupe locirana su na geodetskim snimkama još četiri monoksila koja ćemo istražiti i pokušati izvaditi, najavio je Zdenko Burkovsky, kustos Gradskog muzeja.

Komentirajte