Naslovnica Vijesti Kultura Plesni studio Doma kulture Sisak slavi 30-ti rođendan

Plesni studio Doma kulture Sisak slavi 30-ti rođendan

Na proslavi rođendana planirano predstavljanje knjige, otvorenje izložbe i inserti iz predstava

Plesni studio Doma kulture Sisak obilježava trideset godina postojanja, a svoj će rođendan svečano proslaviti uoči Svjetskog dana plesa, 28. travnja. Sve je počelo 1979. godine premijernom izvedbom predstave Prometej, kada je u Sisku pod vodstvom Jasminke Petek Krapljan  počela djelovati plesna skupina suvremenog plesa pod nazivom Teatar mali u okrilju ondašnjeg Centra za kulturu Vladimir Nazor.


Plesno ste obrazovali mnoge generacije. Neki od njih danas su stalni posjetitelji kazališta, drugi su pak ostali u plesnim papučicama. Što je uopće za Vas ples i kako se osjećate danas kada se osvrnete na tih trideset godina rada?

        Ples je temelj scenskog pokreta, jer  istražuje mogućnosti izražavanja ritmom i pokretom što je vrlo bitno u kazalištu uopće. Mi, kod nastajanja predstava, radimo na poticanju kreativnosti, upoznavanju i osvještavanju različitih kvaliteta kretanja ali radimo i na baletnoj tehnici koja je baza svih plesnih tehnika i okvir iz kojeg su se razvili različiti plesni stilovi uključujući hip hop i moderni ples. Na tome smo uostalom radili, ili barem nastojali raditi, sve ove godine. Naši plesači su pohađali brojne seminare u zemlji i inozemstvu, radili s različitim plesnim pedagozima, a tijekom mjeseca svibnja planiramo seminar za najstarije plesače pod vodstvom Maše Kolar,plesne pedagoginje i koreografkinje koja je u Dresdenu dobila nagradu „Mary Wigman“ za posebna plesačka dostignuća. Kad se osvrnem unatrag, s jednakim žarom smo radili predstave za dječju i odraslu publiku, s jednakom energijom nastupali u dvorani ZKM-a, HNK Varaždin, dvorani Lisinski, na Tjednu suvremenog plesa, Eurokazu, brojnim vanjskim festivalima, ali da se radi anketa među djecom i starijim plesačima sigurna sam da bi svi rekli da im je najdraže nastupati u našem Kazalištu 21 koje nam je poput dnevne sobe.      

Jeste li u samim počecima nailazili na poteškoće i koliko se sve oslanjalo na entuzijazam?

        Dakako da se dobrim dijelom, kako to u umjetnosti biva, sve oslanja, barem u početku, na entuzijazam. Sjećam se da nam tada, kao niti sad, ništa nije bilo teško, pa ni vježbanje subotom i nedjeljom, školskim praznicima, a većina treninga se i danas održava poslije škole i svih obaveza, u večernjim satima. Iz te silne želje i ljubavi prema plesu nastale su mnogobrojne predstave koje su često za predložak imale samo stih, sliku ili naprosto samo glazbu, a ideje su nastajale tijekom rada .

Koliko je predstava uopće rođeno u tih trideset godina i je li teško izdvojiti najdražu?

        Teško je izdvojiti najdražu predstavu, pogotovo sada kada su u tijeku presnimavanja svih predstava s VHS na DVD za našu malu plesnu dvd-teku i gledajući svaku generaciju, svaka je po nečemu bila posebna. S ranijim generacijama sam bila bliža po godinama i interesima, dok s ovim današnjim plesačima uživam raditi, jer su se s plesom počeli baviti od malih nogu dakle većinu znam iz vrtićke dobi, tehnički su odlični plesači, energični, puni entuzijazma i ljubavi za ples, a to se i vidi na svih osam predstava koje trenutačno imamo na repertoaru. 

Danas ste članica Udruženja samostalnih plesnih umjetnika Hrvatske i predsjednica Nacionalnog komiteta za međunarodnu suradnju u Hrvatskom saboru kulture. Radili ste na scenskom pokretu i za mnoga druga kazališta, od Zagreba, Rijeke, Varaždina. Jeste li ikada pomislili da bi se stacionirali u nekom drugom kazalištu?

        Pa i ne. Ovdje sam dala svoj maksimum u stvaranju, oblikovanju predstava, usađivanju ljubavi prema plesnom pokretu u svako dijete, plesača, a odgojila sam i nekoliko vrsnih voditelja koji će moju viziju nastaviti.   

Danas u Domu kulture, u kreativnom učilištu djeluju Baletni studio za predškolske grupe, te Baletni studio za školske grupe i Suvremeni ples za mlade. Na koji način radite s djecom i mladima i kakav je uopće interes za ples?

        Pa danas ih pleše preko stotinjak u uzrastu od onih najmlađih, od četiri godine do srednjoškolaca, studenata, ali i zaposlenih i doista postoji velik interes za ovaj vid umjetnosti. S onim najmanjima plešući razvijamo bazne elemente: sluh, ritam, brzinu, spretnost i koordinaciju. Za njih je najvažnije da prepoznaju i usvoje elemente plesa i plesnih vještina, da memoriraju i ponavljaju jednostavne plesne fraze, razlikuju i reproduciraju jednostavni plesni vokabular da bi ih se u konačnici pripremilo za nastavak plesnog obrazovanja i usavršavanja. Tako s odraslima uspijevamo istraživati nove mogućnosti uporabe tjelesnosti koje koriste kod rada na koreografiji i nastajanju novih predstava.  

Kad već spominjete nastajanje novih predstava. Najsvježija iza Vas je Iza zatvorenih vrata 2, vrlo hvaljena i od strane kazalištaraca i kritičara. Predstava koja je svoju premijeru imala koncem prošle godine, a gledali smo ju i na ovogodišnjoj Županijskom smotri kazališnih amatera, gdje je izabrana kao najbolja, pa će se zaputiti na državnu završnicu u Kastav. To je samo jedna u nizu predstava koja je dobro prošla i kod kritike i kod publike i čije se gostovanje traži na domaćim i inozemnim festivalima.  

         Istina, gostovali smo po Njemačkoj, Austriji, Bugarskoj, Danskoj, Belgiji, Češkoj, Švicarskoj, Poljskoj, Indiji, a preklani smo na Festivalu kazališnih amatera u Kastvu za predstavu Inside nagrađeni za kazališno istraživanje. S tom predstavom smo lani nastupili u Moskvi,  a ove godine ćemo se zaputiti i  u Njemačku , u Paderborn, na Europski kazališni festival , ali ćemo je igrati i na Svjetski dan kazališta u domaćem prostoru, u Kazalištu 21 u nešto izmijenjenom sastavu, jer generacije se mijenjaju, plesači odlaze na studij, ali ovi mlađi rado preuzimaju uloge starijih kolega s nadom da će te uloge još uspješnije otplesati.   

Sutra, uoči Svjetskog dana plesa, planirate svečanu proslavu obilježavanja 30 godina djelovanja na ovim prostorima. Na koji način ćete proslaviti rođendan?

        Završena je knjiga koja sadrži članke o plesnom studiju objavljivane tijekom svih tih godina, fotografije, popis članova koji su sudjelovali u brojnim predstavama. Sutra ju planiramo prezentirati javnosti. Planiramo također prikazati i inserte iz pojedinih predstava, fotografije, te nastup svih skupina s kraćim koreografijama iz najnovijih predstava. Sve to začiniti ćemo izložbom plakata i fotografija. Ujedno planiramo promovirati i našu malu plesnu knjižnicu, u kojoj će članovi moći posuđivati baletne i plesne časopise, knjige, filmove,  te  plesne predstave na dvd-u raznih koreografa.

 

Komentirajte