1 C
Sisak
Petak, 19 travnja, 2024

Dvije pojedinačne bronce i ekipno zlato

Datum:

Marketing

Sisački hrvači, braća Stjepan i Tomislav Lavrić, uspješno nastupili za reprezentaciju i osvojili Trofej Jadrana 2009.

Međunarodni hrvački turnir za juniore održan je u Poreču je u subotu, 18. travnja 2009., gdje su nastupile reprezentacije Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Mađarske, Srbije, Slovačke, Slovenije i Hrvatske, te jedan hrvački klub iz Mađarske DEL-Zselic iz Sigetvara. Ukupno se natjecalo 80 hrvača u osam težinskih kategorija.

Nastup jakih hrvačkih nacija Bugarske, Mađarske, Slovačke učinile su ovaj turnir atraktivnim i zahtjevnim natjecanjem. Najbrojnije reprezentacije, uz domaćina bile su reprezentacije Austrije, Bugarske, Češke, Srbije i Mađarske koja je brojila čak 14 hrvača.

Za ekipni plasman i ekipnog pobjednika turnira, najveća se borba vodila između Mađarske i Hrvatske reprezentacije, a neizvjesnost je trajala do posljednje borbe u kategoriji 120 kg, gdje je naša reprezentacija pobjedom osigurala prvo mjesto.
Prvo mjesto osvojila je Hrvatska, drugo Mađarska, treće Bugarska, četvrto Srbija, za tim Slovačka, Češka, Bosna i Hercegovina, Austrija, DEL-Zselic Sigetvar, i posljednja Slovenija bez osvojenog boda.

Veliki doprinos ovom rezultatu juniorske reprezentacije dala su i braća Lavrić osvojivši dvije bronce.

Stjepan Lavrić , nakon bogate reprezentativne karijere u kadetskoj reprezentaciji, debitirao je na ovom turniru u juniorskoj reprezentaciji.

Stjepan je nastupio u kategoriji 84 kg i sa dvije pobjede i jednim porazom osvojio treće mjesto. Prvi meč Stjepan je vrlo mudro i taktički othrvao i pobijedio reprezentativca Češke 2:0 u rundama. Jednako je tako nastavio i u drugom meču , gdje se susreo sa reprezentativcem Srbije. Prvu je rundu dobio vrlo uvjerljivo, dok je drugu rundu izgubio nakon nezgodne povrede vrata i glave. Usprkos vrlo izjednačenoj borbi u trećoj rundi , Stjepan zbog povrede ipak nije uspio savladati svog protivnika i izboriti nastup u finalu. U popodnevnom dijelu natjecanja , Stjepan se uspio oporaviti i u borbi za treće mjesto vrlo uvjerljivo svladao svog kolegu iz reprezentacije, Katića viceprvaka u ovoj kategoriji na nedavno održanom državnom prvenstvu.

Stjepan je kao debitant u juniorskoj reprezentaciji ostvario odličan rezultat i već u prvom nastupu osvojio odličje. Osim toga , bio je najuspješniji hrvač reprezentacije u ovoj kategoriji i daleko bolje plasiran od ukupno tri naša predstavnika u ovoj kategoriji.

Tomislav Lavrić , u kategoriji 96 kg, nakon dvije pobjede i jednog poraza, osvojio je treće mjesto.

Tomislav je opetovano opravdao povjerenje izbornika i u još jednom nastupu za reprezentaciju osvojio odličje. Već kao po nekom nepisanom pravilu, Tomislav je imao najzahtjevniji ždrijeb u kategoriji. U prvom meču , susreo se sa favoritom u ovoj kategoriji, reprezentativcem Mađarske, fizički vrlo jakim hrvačem koji iza sebe ima veliko iskustvo međunarodnih natjecanja.
Tomislav je znao da u meč mora uči bez kalkulacije i meč prelomiti već u prvoj rundi. Tako se i dogodilo. Tomislav je prvu rundu završio prije isteka prve minute meča. Izveo je efektno bacanje za tri boda i po dva zahvata za 2 boda, što je oduševilo sve prisutne hrvače i publiku. Nakon vrlo izjednačene borbe u drugoj rundi, Tomislav je istu izgubio sa bodom razlike. Treća i odlučujuća runda bila je toliko teška i iscrpljujuća za oba hrvača, u kojoj je Tomislav vrlo koncentrirano čekao svoju priliku, koju je na kraju i iskoristio i vrlo mudro pobijedio svog protivnika. Vidno je bilo razočaranje Mađerskog hrvača i njegovog tima.

Zbog pogreške u rasporeda borbi u ovoj kategoriji , nakon 10 minuta Tomislav je morao ponovo na strunjaču gdje ga je čekao Šavuk , njegov veliki konkurent. Tomislav vidno umoran nakon prvog meča jednostavno nije imao potrebnu snagu da se adekvatnu suprotstavi Šavuku, koji je na kraju osvojio prvo mjesto u ovoj kategoriji.

U poslijepodnevnom programu, Tomislav je u borbi za treće mjesto svladao predstavnika BiH-a, sa rezultatom 2:0 u rundama i osvojio brončano odličje.

Turnir je pokazao da Tomislavu nedostaje potrebna hrvačka kondicija, dok je Stjepanu najveći nedostatak manjak kilograma za ovu kategoriju.
Nedostaci su to koji se mogu relativno brzo ispraviti, nakon čega bi obojica bila potpuno spremna za najzahtjevnija natjecanja.

Ovaj turnir je pokazao da naši juniori imaju premalo nastupa na jakim međunarodnim turnirima, te da bez većeg broja klupskih i reprezentativnih nastupa u inozemstvu, neće biti moguće izgraditi jednu bolju i još kvalitetniju juniorsku selekciju. A Hrvatska trenutno ima jedan veliki potencijal mladih hrvača kojima treba pružiti šansu .

za sisak.info HK Sisak

Možda vas zanima...

RUKOMET: Momčad U13 slavila protiv aktualnog prvaka države

Ovog je vikenda, u 4.kolu Lige za prvaka, momčad...

Rezultati 1. i 2. županijske nogometne lige

ŽNL - rezultati 19. kola Kolo Datum/vrijeme Mjesto Utakmica Rezultat Status   19 14.04.2024 17:00 Voloder NK Voloder -...

Najavljen rekordan broj manifestacija u Lonjskom polju

Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje najavila je rekordan...

Uspješan nastup kickboxera sisačke Croatie na Prvenstvu Hrvatske u Zadru

U subotu, 6. travnja 2024. god., u sportskoj dvorani...