Naslovnica Vijesti SMŽ Žene u manjini u lokalnim vijećima i skupštinama

Žene u manjini u lokalnim vijećima i skupštinama

Iako će prema novom Zakonu o ravnopravnosti spolova udio žena na izbornim listama morati doseći 40 posto narednih godina, praksa pokazuje da postotak zastupljenosti žena na kandidacijskim listama ne znači automatski i preslikavanje istog postotka na sudjelovanje žena u gradskim i općinskim vijećima.I dok je na prošlim lokalnim izborima u Sisačko-moslavačkoj županiji većina lista imala više oko 25 posto kandidatkinja praksa je pokazala da žene samo sa 14,05 posto budu birane u vijeća gradova i općina. Razlog je tome što se ženski kandidati većinom stavljaju na zadnju polovicu liste, tj. onaj dio za koji se zna da neće proći na izborima. Naknadno se taj broj žena izabranih u vijeća povećava, ali tek nakon što muški kandidati postanu gradonačelnici i načelnici te njhovi zamjenici ili članovi poglavarstva. Tada umjesto njih one ulaze u sastav Vijeća.

Situacija je od općine do općine drugačija, no trenutačno od 19 gradova i općina u našoj županiji imamo samo jednu načelnicu, i to Mariju Mačković u Jasenovcu. No i tu moramo spomenuti da je, nakon imenovanja Marije Mačković za načelnicu, broj žena članova Općinskog vijeća, sa dvije izabrane sa lista pao na jednu ženu s obzirom da je umjesto načelnice u Vijeće ušao još jedan muškarac.
Niti jedna žena na prošlim izborima nije bila izabrana među 13 članova Vijeća Velike Ludine, a najviše je žena bilo izabrano u Sisku gdje je osam vijećnica od 31 ukupno, te u Dvoru gdje su među 16 članova Vijeća, izabrane i četiri žene.

Kada se gledaju nositelji lista, od ukupno 139 kandidacijskih lista koje su sudjelovale na prošlim lokalnim izborima samo je njih 11 vodila žena, No, od tih 11 čak sedam ih je prošlo prag što daje puno veći postotak nego kod muških nositelja lista.

Situaciju u izvršnoj vlasti popravljala je Sisačko-moslavačka županija gdje su od tri glavne funkcije na dvije, županice i dožupanice, bile izabrane žene. U Županijsku je Skupštinu izabrano bilo devet žena, da bi taj broj bio povećan kasnije na 12 žena.

Hoće li situacija biti imalo bolje na ovim lokalnim izborima vidjet će se nakon objave kandidacijskih lista, i nakon samih izbora.

Komentirajte