Naslovnica Vijesti Kultura Damir Šimić dobio atelier

Damir Šimić dobio atelier

Sisački slikar Damir Šimić dobio je na korištenje od Grada Siska novouređeni prostor u Čuligovoj ulici za potrebe njegova ateliera.Iako se Šimić slikanjem bavi tek nekoliko godina, u tom je kratkom razdoblju osvojio niz svjetski prestižnih likovnih nagrada, a u likovnim krugovima slovi kao jedan od najboljih svjetskih slikara realista. Unatoč brojnim ponudama da svoj stvaralački rad nastavi u Kanadi, New Yorku i Londonu, Damir se ipak odlučio ostati u svom rodnom Sisku. Grad mu se na tome odužio dodijelivši mu obnovljeni prostor u Čuligovoj ulici u kojem će moći na miru i u ugodnim uvjetima stvarati svoja vrhunska djela.

“Hvala gospodinu Šimiću što je između rada u svjetskim metropolama, odabrao Sisak i ostao u svom gradu. U prostoru u kojem je nekad davno bila samoposluga i koji je bio u derutnom stanju nastao je ovaj predivni ambijent. U njegovu je obnovu uloženo oko 400 tisuća kuna. Smatramo da to nije velika cijena budući smo gospodinu Šimiću omogućili da jedan dio svog stvaralačkog genija ostavi u našem gradu. Isto tako se nadam da će ovo mjesto s vremenom postati i okupljalište sisačkih umjetnika”  – rekao je gradonačelnik Pintarić i pozdravio Stjepka Rupčića i Slavu Striegla, poznate slikare koji su prisustvovali otvorenju Šimićeva ateliera.

Gradonačelnik je dodao kako je prostor, osim estetki ugodan, i energetski učinkovit, a primjenom mjera energetske učinkovitosti potrošnja na rasvjeti, grijanju i klimatizaciji smanjena je za pet puta. Inače, objekt se nije koristio od 2006. godine i bio je zapušten, u vrlo lošem građevinskom stanju. Postojeće instalacije  su bile neupotrebljive, nije bilo grijanja i okoliš je bio zapušten. U samo dva mjeseca, koliko su trajali radovi, kompletno je obnovljen i sad služi na ukras ulice.

Slikar Šimić se zahvalio Gradu na potpori i na prekrasno uređenom atelieru, te još jednom istaknuo kako ostaje raditi i stvarati u Sisku jer mu njegov rodni grad donosi smirenje i tu je, kako kaže, najproduktivniji.

Foto: Željko Rakarić

(sisak.hr)

Komentirajte