Naslovnica Vijesti Hrvatska Epidemija gripe na vrhuncu

Epidemija gripe na vrhuncu

Epidemija gripe u Hrvatskoj na samom je vrhuncu, priopćio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).Zavod je registrirao čak 28.000 oboljelih, a u nekim područjima poput Zagreba broj oboljelih još uvijek raste. Srećom, očekuje se da će u idućim tjednima doći do pada broja novooboljelih.

HZJZ je kod oboljelih osoba utvrdio oba očekivana virusa gripe, virus tipa A (H1N1 i H3N2) te virus tipa B, koja je sadržavalo i cjepivo protiv gripe.

Prvi slučaj gripe zabilježen je početkom siječnja. U sezoni 2007/2008. je registrirano oko 50 tisuća ljudi oboljelih od gripe, a početkom 2007. zabilježena je razmjerno jaka sezona gripe s više od 100.000 oboljelih osoba.

Predviđanja za predstojeću zimsku sezonu 2008./2009. koja je dala Svjetska zdravstvena organizacija na temelju podataka virusoloških laboratorija diljem svijeta, ukazivala su na to da se mogla očekivati sezona srednje jakosti.

Pri tom nije bilo naznaka da je bilo gdje na Zemlji došlo do nastanka nove pandemije o kojoj se svugdje u svijetu, uključujući i Hrvatsku, obavljaju adekvatne pripreme.

(index.hr)

Komentirajte