Naslovnica Vijesti Sisak Božićna čestitka velečasnog Župe sv. Kvirina i dekana sisačkog dekanata, Zdravka Novaka

Božićna čestitka velečasnog Župe sv. Kvirina i dekana sisačkog dekanata, Zdravka Novaka

Čestitajući Božić svim građanima Siska i čitateljima sisak.info, velečasni Zdravko Novak osvrnuo se na jednu priču koja kaže….
Zima je dobrano stegla i pastiri su se natiskali oko vatre. Bili su iznenađeni viješću koju su upravo primili, da se u njihovoj blizini rodio mali Bog. Dogovarali su se da mu odu u pohode i odnesu darove. No, netko je morao ostati uz stado da se ovce ne razbježe i postanu plijenom proždrljivih zvijeri. Nitko od pastira nije htio propustiti priliku da vidi Novorođenog. Kad nisu našli dragovoljca, dogovorili su se da će ostati čuvati stado onaj koji tom malom Bogu pripremi najlakši dar. Postave vagu blizu vatre. Najstariji među njima položi veliku amforu punu mlijeka, drugi donese veliki sir, treći postavi košaru punu jabuka, četvrti prinese janje i tako redom. Preostao je najmlađi pastir koji je imao samo uljanicu s kojom je želio rasvijetliti mrak u tamnoj štalici gdje se rodio Isus. Dar nije imao težinu, pa kad opazi da će na njega pasti izbor da pričuva stado, stade na vagu i reče: ˝Ja sam dar novorođenome kralju. Njemu nije dovoljna uljanica, njemu treba i netko tko će uljanicu držati.˝ Oko vatre je nastao muk. Stariji su mudro zaključili: Njihov je najmlađi pastir svakako ponudio najteži dar i netko drugi morat će ostati uz stado te noći, jer je svima postalo jasno da je čovjek najveći dar koji se može darovati Bogu, teži od svakoga opipljivoga predmeta.
Ova me priča, draga braćo i sestre, tako mudro i romantično uvodi u ove presvete dane rođenja Gospodina Isusa. Ti nas dani zapravo uče da je svaki život od Boga i da je svaki život u njegovim očima neizmjerno vrijedan.
Kad budemo pjevali u crkvi Radujte se narodi kad čujete glas da se Isus porodi u blaženi čas, onda se sjetimo ove priče. Svaki je čas našega života pozvan da bude blažen, blagoslovljen i da može postati blagoslov za ljude oko nas, za poboljšanje naših odnosa, za umnažanje materijalnih dobara, za iskrenost i svetu ljubav, dakle za poboljšanje svijeta. Ako vjerujemo da je Bog postao čovjek i da je živ među nama, onda otvorenost duhu Isusovu, može učiniti da se izmirimo sa samima sobom i jedni s drugima, uz uvjet kojega traži Isus, a to je da ne bježimo od njega, njegova duha i na koncu od samoga njegova križa.
Želeći Vam tu radost duhovne preobrazbe i susreta s Bogom koji je čovjekom postao, želim da se ta sveta radost u Vama uvriježi ovih božićnih dana i da Vam traje čitavu novu 2009. godinu.
Sretan Božić i Nova godina

Komentirajte