Naslovnica Vijesti Sisak JANAF-ovih 25 milijuna kuna izazvalo krizu u Gradskoj vlasti

JANAF-ovih 25 milijuna kuna izazvalo krizu u Gradskoj vlasti

“U ovom trenutku mogu reći da Grad Sisak nema Proračun za narednu godinu. Ne prihvaćam prijedlog HDZ-a o zaduženju Grada Siska za 25 milijuna kuna, čime bi se trebao pokriti gubitak planiranih 25 milijuna na temelju komunalnog doprinosa od JANAF-a.” – rekao je danas dogradonačelnik Siska Veljko Novak rekavši da oko proračuna nema konsenzusa između HSP-a i HDZ-a..Naime, Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja poništilo je odluke o naplati komunalnog doprinosa u visini od 25 milijuna kuna koje je JANAF trebao uplatiti u Gradski rporačun za gradnju dva nova spremnika nafte. Time bi prijedlog gradskog proračuna za narednu godinu trebao biti 25 milijuna kuna manji.

“Grad ne bi trebao samo tako preći preko ove odluke Ministarstva jer je riječ o ukupnom iznosu većem od 75 milijuna kuna za planiranih novih spremnika u JANAF-u. To se ne bi trebalo riješiti zaduženjem kod banaka za 25 milijuna kuna, pogotovo u ovim trenucima kad su krediti jako skupi. Treba reagirati na ovu odluku Ministarstva, te Proračun u međuvremenu posložiti po prioritetima, i umanjiti ga na realnu razinu, tj. za 25 milijuna kuna.” – jasan je bio dogradonačelnik Veljko Novak.

On je rekao i kako HSP-ovi vijećnici neće dići ruku za Proračun u kojem će biti uključeno zaduživanje od 25 milijuna kuna, no kako ne isključuje mogućnost da će neki drugi vijećnici na sjednicu, koju HDZ najavljuje za 30. prosinca, ipak doći.

No teško da će HDZ uspjeti, bez dogovora s HSP-om skupiti potrebnih 17 ruku u Gradskoj vijećnici. Isto tako, teško jej za vjerovati kako će u izbornu godinu Sisak ući s privremenim Proračunom, pa je za očekivati daljnje pregovore između HDZ-a i HSP-a u narednih desetak dana.

Glede reakcija na ukidanje odluke o naplati 25 milijuna kuna Veljko Novak je rekao, da će se prema takvoj odluci HSP postaviti jednako poput njih prema Sisku. “Pokrenućemo izmjenu Prostornog plana Grada Siska kojim ćemo spriječiti gradnju daljnjih spremnika u krugu JANAF-a, a također ćemo područje Jadranskog naftovoda prebaciti sa pete zone u prvu zonu prema kojoj određujemo visinu komunalne naknade. JANAF je sad u petoj, najjeftinijoj zoni, što ovakvim odnosom prema Gradu ne zaslužuje.” – dodaje Novak.

Naime, županijski ured za prostorno uređenje donio je odluku o plaćanju komunalnog doprinosa za gardnju JANAF-ovih spremnika na temelju kapaciteta spremnika, dok je Ministarstvo to poništilo iz tog razloga jer spremnici imaju pomični krov, pa ne mora značiti da će u bilo kojem trenutku ti spremnici biti korišteni punim kapacitetom.

U principu , teoretski, to znači da JANAF gradi spremnike koji će biti prazni, pa se postavlja pitanje zašto ih uopće i gradi?  Osim, ako ovo objašnjenje ne koriste samo radi izbjegavanja plaćanja komunalnog doprinosa Gradu Sisku dok Ministarstvo zaštite okoliša i rpsotornog uređenja podupire takvo izvrtanje zakona…

Komentirajte