12 C
Sisak
Četvrtak, 18 travnja, 2024

Počinje akcija “Mir i dobro”

Datum:

Marketing

U cilju održavanja povoljne razine javnog reda i mira i opće sigurnosti građana te neometane i dostojanstvene proslave predstojećih božićnih i novogodišnjih blagdana, na području Policijske uprave sisačko-moslavačke od 15. prosinca 2008. do 7. siječnja 2009. godine provoditi će se operativna akcija „MIR I DOBRO“.Tijekom prošlogodišnje provedbe ove operativne akcije oduzeto je 29 komada oružja, 43 komada eksplozivnih sredstava, 6.037 komada streljiva raznog kalibra te 3 komada pirotehničke galanterije. Radi nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava ukupno je utvrđeno 19 prekršaja, radi čega je prijavljeno 20 osoba, te 9 kaznenih djela za što je kazneno prijavljeno 11 osoba.

Zbog uporabe ubojitih sredstava tijekom provođenja spomenute akcije nije bilo smrtno stradalih niti ozlijeđenih osoba, kao niti oštećenja objekata.

Policija pretpostavlja kako će u predstojećem razdoblju veliki broj građana nabaviti petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva u slobodnoj prodaji, ali se očekuje i nezakonita nabava sredstava čija uporaba nije dozvoljena, te građane podsjeća na zakonske odredbe sukladno članku 30. Zakona o eksplozivnim tvarima, koje se odnose na prodaju i uporabu pirotehničkih sredstava II razreda (petarde, žabice, konfeti za sobnu uporabu, manje rakete i sl.) i III razreda (rakete, fontane, vatrometne kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svjećice i sl.):

– pirotehnička sredstva II i III razreda, te razreda T1 i P1 (u koja spadaju pirotehnička sredstva za uporabu na pozornicama i pirotehnička sredstva koja se koriste u poljoprivredi, avionskom prometu i sl., a služe za rastjerivanje ptica), mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava,

– pirotehnička sredstva II razreda mogu se prodavati osobama starijim od 16 godina, a pirotehnička sredstva razreda III, T1 i P1 osobama starijim od 18 godina,

– pirotehnička sredstva II razreda mogu rabiti i osobe mlađe od 16 godina, ali pod nadzorom roditelja ili skrbnika, a pirotehnička sredstva III razreda mogu rabiti i osobe mlađe od 18 godina, također pod nadzorom roditelja ili skrbnika, i to od 27. prosinca 2008. do 1. siječnja 2009. godine,

– uporaba pirotehničkih sredstava II i III razreda zabranjena je u zatvorenim prostorijama i na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i to tijekom godine od 2. siječnja do  26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.

Kako su djeca najčešći korisnici ovih sredstava u vrijeme i na mjestima na kojima njihova uporaba nije dozvoljena, te su i najizloženija stradavanjima, policija poziva roditelje da više pozornosti obrate na nezakonitu nabavu i korištenje pirotehnike te da djecu upoznaju s mogućim opasnostima i posljedicama.

Policija će u sklopu akcije poduzeti niz konkretnih zadaća i aktivnosti na kontroli mjesta i prodavaonica u kojima se prodaju pirotehnička sredstva i oružje.

Pojačano će se poduzimati mjere i aktivnosti na suzbijanju kaznenih djela i prekršaja zlouporabe oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, pojačana će biti i kontrola državne granice radi sprječavanja ilegalnih prelazaka i krijumčarenja oružja, eksploziva, streljiva, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava te će se pojačati i kontrola prometa na svim prometnicama.

Građane pozivaju na punu suradnju i pružanje pomoći u provedbi ovih mjera te da svojim odgovornim ponašanjem pridonesu ljepšoj i mirnijoj proslavi božićnih i novogodišnjih blagdana, kako bi protekli bez neželjenih posljedica, u sigurnosti i miru.

Možda vas zanima...

Obilježite Dan planeta Zemlje u Ekološkom centru Vrata Zrinske gore

Ekološki centar „Vrata Zrinske gore“ obilježit će 22. travnja,...

Zabavno-rekreativna manifestacija „Dan planeta Zemlje u Moslavini“ po jubilarni 20. put

Po jubilarni 20. put u Moslavini se održava zabavno-rekreativna...

Najavljen rekordan broj manifestacija u Lonjskom polju

Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje najavila je rekordan...

Humanitarni koncert “Pomozimo Katarini Nerlović”

U utorak, 30. travnja, organizira se u Lipovljanima humanitarni...