Naslovnica Vijesti Sisak Nova poticana stanogradnja (POS) u Sisku?

Nova poticana stanogradnja (POS) u Sisku?

U cilju pokretanja Programa društveno poticane stanogradnje u Gradu Sisku,  Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama jučer je u Gradskoj vijećnici organizirala prvu prezentaciju POS-a.Prezentaciju je otvorio pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Domagoj Vuković koji je istaknuo značaj POS-a za Sisak.

– Grad Sisak ima pozitivna iskustva s POS-om, dobro smo surađivali s državom, a ona je ostvarila svoje planove, a to je mladim ljudima dati priliku da lakše dođu do vlastitog stana. Pozitivno je i što javni radovi pokreću i gospodarstvo, te još neke pozitivne trendove, pa je tako, gradnjom stanova u Mjesnom odboru Eugen Kvaternik, ta četvrt pretvorena u poželjniju za život. Naime, osim što je izgrađena kompletna infrastruktura sa svim potrebnim priključcima, u neposrednoj blizini zgrade uređeno je novo dječje igralište, a izgrađen je i novi dom Mjesnog odbora. U blizini je sagrađen trgovački centar, najavljena je i gradnja crkve sv. Marije, a sve više se grade i stanovi. POS je na neki način pokrenuo ciklus stanogradnje u Sisku, a u ovaj dio grada unio živost – rekao je pročelnik Vuković.

Direktor APN-a, mr. Grga Ivezić, pojasnio je kako je projekt POS-a pokrenut kako bi oni građani koji nemaju riješeno stambeno pitanje, što jednostavnije riješili svoj problem. Pravo kupnje ovih stanova, imaju svi kreditno sposobni klijenti s konačne liste reda prvenstva Jedinice lokalne samouprave, u ovom slučaju Grada Siska. Naime, Grad je taj koji raspisuje natječaj i uvjete i na kraju definira listu prvenstva. U Sisku je već izgrađeno 68 stanova, a nedavno je provedena anketa kojom se provjeravala zainteresiranost građana za ovakve stanove, kao i potreba Siska za stanogradnjom. Interes nije velik, kako kaže Ivezić, ali postoji, te je stoga organizirana ova današnja predprezentacija. U APN-u vjeruju kako će, kad krene realizacija, porasti i interes, jer bi maksimalna cijena ovih stanova bila 1109 eura po četvornom metru, no ona može biti i manja.

(sisak.hr)

Foto: Željko Rakarić

Komentirajte