5.7 C
Sisak
Subota, 4 prosinca, 2021

Tradicionalan teatar Mustafe Nadarevića

- Marketing-spot_imgspot_img

Razgovor s Mustafom Nadarevićem

Alma Prica, Mustafa Nadarević, Marija Kohn, Siniša Popović, Ivo Gregurević, Olga Pakalović i još mnogi drugi, sve odreda prvaci Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba, sinoć su gostujući u Gradskom kazalištu Sisak s predstavom Hasanaginica jednostavno osvojili domaću publiku. Redatelj predstave, Mustafa Nadarević u Sisku je zadnji put gostovao na premijeri filma Ničiji sin, Arsena Antona Ostojića, te ranije s predstavama Balkanski špijun i Zabune.

Tekst predstave Hasanaginica temeljio je na motivima drame u stihovima Milana Ogrizovića, napisavši svoju verziju slavne balade, zapisane još davne  1774. godine.
Već umoran nakon predstave Nadarević je ipak odvojio malo vremena kako bi nam u kratkom razgovoru otkrio što ga je odvelo baš Hasanaginici.

Kažu da ste dugo priželjkivali dohvatiti se teksta i napraviti predstavu o Hasanaginici. Što Vas je odvelo Ogriziviću?
Prije svega moj dragi ansambl, čiji sam i član, Hrvatsko narodno kazalište i mislim da je, govoreći nogometnim jezikom, postojala momčad za tu utakmicu. Odavno me muče ti moji korijeni: od kud sam, što sam? Muči me muška tiranija, sve te naše majke, pramajke, koje su patile jer je muškarac bio Bog u kući, a žena tek stroj za rađanje. U tekstu mi je najstrašniji trenutak kad on kaže: ´Ja sam pomislio da ćeš mi doći, a ti nisi došla…. i znači da me ne voliš.´ Otjera potom ženu i ostane sa svojih petero djece. To je neki zulum muški koji je i dan danas prisutan u nekim, naravno, primitivnijim sredinama. Privukao me taj divan jezik Ogrizovića, taj stih.

Prvi put ste u Hasanaginici zaigrali sedamdesetih godina i to Imotskog kadiju.
Da, bilo je to u režiji Dina Radojevića u Hrvatskom narodnom kazalištu. Čini mi se da sam u toj ulozi prvi put osjetio što je to gluma i od tad mi se valjda dopao taj komad.

Danas Vas se da vidjeti vrlo često na malim ekranima, u TV serijama. Iako još nije krenuo u kino distribuciju, kad se to dogodi, a nadam se doskora, moći ćemo Vas vidjeti i u ulozi oca glavnog lika filma Ničiji sin. Sada, obzirom na vrlo bogatu karijeru i onu filmsku i onu kazališnu, što Vas više privlači?
Pa i jedno i drugo. Mislim da sam duže na televiziji i filmu, a uskoro ću i po sili zakona morati u mirovinu, pa ću se manje baviti teatrom, a više filmom. Kanim snimiti i neki film i seriju. Tek sam sad postao pravi optimist, čovjek koji gleda samo u budućnost, pa se nadam da će budućnost biti duga. Mislim da je svaki dan koji doživimo divan, pa prema tome, iako ne planiram skroz zanemarit teatar, uglavnom ću preferirati film i televiziju.

Iako pretpostavljam da ćete projekt ostaviti u velu tajne, znatiželja mi ne da mira, pa ću ipak pitati u kojem ćete smjeru krenuti, o kakvom se filmu, odnosno seriji radi?
Pa sigurno je da ću snimiti film Hasanaginica. To me silno interesira i to mogu slobodno reći, a ove druge scenarije i serije jednostavno ne mogu otkriti jer živimo u zemlji gdje se kradu ideje i gdje ne smiješ ništa govoriti. Radit ću mali serijal od šest epizoda i od toga film, a poslije Hasanaginicu i još nešto…… Ja u principu volim raditi predstave i filmove za publiku. Ne znam što je razlog, je li možda prevelika količina neimaštine, no ljudi su se maknuli iz kina, ali sam siguran da ih se može vratiti. Nemam ništa protiv art filma, dapače, dragi su mi, ali ja volim raditi filmove koje će publika gledati i nadam se da će ti filmovi otići i izvan prostora Hrvatske ili ex Jugoslavije. Onako, kad bezobrazno gledam prema nekim predstavama koje sam režirao, kao Let iznad kukavičjeg gnijezda koji je u Gavelli igrao stotinjak puta, 300-tinjak izvedbi Hamleta iz Mrduše Donje, gotovo 50 izvedbi Hasanaginice, što je kao da si odletio u nebo, jer je taj broj za HNK velik obzirom da imamo i balet i operu i nemamo  puno termina, a predstava ne može baš posvuda gostovati, te još mnoge druge, nekako me neke velike umnosti i filozofije u filmovima i teatru manje privlače, više volim neku tradiciju na kojoj sam odgojen.

Foto:Željko Rakarić

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti