6 C
Sisak
Srijeda, 27 listopada, 2021

Zbog porasta oboljelih od TBC-a u SMŽ nužna je posebna zdravstvena ustanova

- Marketing-spot_imgspot_img

Broj novooboljelih bolesnika od tuberkoloze je u Sisačko-moslavačkoj županiji gotovo dvostruko veći u odnosu na prosječno stanje u Republici Hrvatskoj, podaci su to iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.Naime, Sisačko moslavačka županija je po broju novooboljelih bolesnika od TBC-a već 15 godina na vrlo visokom mjestu, a zadnjih nekoliko godina, zaključno sa 2005. godinom do kada podaci postoje, i na samom prvom mjestu među svim županijama u Hrvatskoj. Uz to, u razdoblju od 2001. do 2005. godine porast hospitalizacija oboljelih od tuberkoloze je u našoj županiji porastao sa 441 na 1173 hospitalizacije te taj porast i dalje pokazuje progresivan rast. I na kraju poraznih statistika spomenimo i da je stopa mortaliteta dvostruko veća u našoj županiji od hrvatskog prosjeka.

Zbog svega toga Stručno i Upravno vijeće sisačke Opće bolnice “Dr. Ivo Pedišić” pokrenulo je inicijativu za povećanje broja postelja i za osnivanje posebne zdravstvene ustanove – Specijalne bolnice za plućne i kronične bolesti u Petrinji. Naime, sadašnja petrinjska bolnica ima samo 66 kreveta i da bi mogla steći status samostalne bolnice potrebno je da joj se odobri fond od 110 kreveta.

Od sadašnjeg broja kreveta 33 otpada na plućne bolsnike i popunjeni su sa čak 120 posto na godinu, što je ni blizu dovoljno za razmjer pojave TBC-a u županiji. 

Potporu ovoj inicijativi sisačke Bolnice jednoglasno je dalo i županijsko Poglavarstvo na svojoj nedavnoj sjednici. “Mi u petrinjskoj bolnici imamo trenutačno cijeli jedan uređeni kat prazan, stručno osoblje postoji i gledajući ove podatke ne vidimo niti jedan razlog zašto Ministarstvo zdravstva ne bi odobrilo status samostalne Specijalne bolnice za plućne i kronične bolesti u Petrinji” – rekla je na sjednici Poglavarstva županica Marina Lovrić.

Tome u prilog ide i izrađeni dugoročni razvoj mreže krevetnog fonda u Republici Hrvatskoj koji je prije više od desetljeća predvidio 66 akutnih plućnih kreveta u petrinjskoj bolnici. Ukoliko Ministarstvo odobri ovaj status bolnici u Petrinji stvorit će se pretpostavke za daljnje njeno proširivanje djelatnosti.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti