6 C
Sisak
Srijeda, 27 listopada, 2021

Donesen Zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima

- Marketing-spot_imgspot_img

Ovaj Zakon spasit će živote 3 tisuće nepušača i 10 tisuća pušača koji godišnje umiru od posljedica pušenja. Nema niti jednog zakona koji može spasiti toliko života – čulo se u Saboru koji je uz samo tri glasa protiv donio Zakon o zabrani pušenja – donosi Jutarnji list. U Hrvatskoj će stoga za nešto više od 6 mjeseci biti uvedena potpuna zabrana pušenja u zatvorenim prostorima, osim u posebnim pušačkim kabinama u restoranima. Zabrana pušenja u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama počinje vrijediti za osam dana, dok ugostiteljski objekti i javne ustanove imaju šest mjeseci za prilagodbu.  Zabranu pišenja podržale su sve parlamentarne stranke, jer će se, slažu se, njime zaštiti zdravlje građana.

– Nikotin je jedina droga koja ne uništava i ne ubija samo organizam onoga koji ju uživa nego i onog koji je u njegovoj blizini – istaknuo je HDZ-ovac Andrija Hebrang. Pušenje, kaže Hebrang godišnje ubija 20 puta više ljudi nego što ih strada u prometnim nesrećama.

Zastupnici su iznosili niz argumenata koji su išli u prilog zabrani pušenja: svakih osam sekundi jedan stanovnik zemlje umre od posljedica pušenja, pušenje uzrokuje tridesetak bolesti prvenstveno krvožilog i dišnog sustava, ali i karcinome pluća, jednjaka, dojke.  Kod nas se, kaže Hebrang, 70 posto stanovnika pasivni pušači koji udišu tuđi dim, a kod kojih je zbog toga 25 posto veći rizik za moždani udar i 30 posto veća vjerojatnost da će dobiti maligni tumor pluća ili bronha.

HSS-ovka Marijana Petir navela je kako danas u Hrvatskoj puši čak 30 posto odraslih, a kako su države koje su uvele zabrane drastično smanjile broj pušača. – U Australiji se zabrana provodi čak i na plažama, a SAD su postotak pušača sa 50 smanjile na 20 posto – ističe Petir. SDP-ovac Rajko Ostojić tvrdi kako se Hrvatska ponaša licemjerno jer znamo da pušenje ubija, a istovremeno dajemo subvencije za uzgoj duhana.

Jutarnji list

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti

2 KOMENTARI