9.2 C
Sisak
Subota, 23 listopada, 2021

Darko Glavan u Capragu o rocku 1968. godine

- Marketing-spot_imgspot_img

Na odjelu Caprag Narodne knjižnice i čitaonice otvorena je izložba retrospektive 1968. godine te je održano predavanje Darka Glavana o glazbi tog razdoblja.Caprag će tako idućih mjesec dana biti u znaku revolucionarne 1968. godine, a djelatnici capraške Knjižnice izložbom su probali prikazati sav utjecaj koji je ta godina imala na tadašnji život, posebno mladih. Antiratni pokreti, rat u Vijetnamu, smrt Martina Luthera Kinga, samo su dio događanja koje su obilježili 1968. godinu i ostavili utjecaja na svijet u kojem živimo danas.

“Godina 1968., koja je izazivala promjene u svim segmentima ljudskog života, zahvatila je i umjetnost, a samim time i glazbu. Po prvi put tadašnji su glazbenici s kratkih trominutnih pjesama prešli na komplicirane i kolažne pjesme i stali tako u isti rang sa umjetnicima u dotadašnjem smislu “- rekao je okupljenima jučer Darko Glavan, povjesničar umjetnosti i vrsni poznavatelj glazbe.

Uz glazbu Beatlesa, Rolling Stonesa, Pink Floyda, Grateful Deada i Velvet Undergrounda Glavan je htio prikazati jačinu i razinu tadašnje promjene u glazbi. ” Zvuk rocka je 1968. postao skroz drugačiji, glazbenici su postali umjetnici a, uz pojavu punka, to je razdoblje, po mom mišljenju, i vrhunac rocka ” – istakao je Glavan.

Djelatnici knjižnice u capragu pozivaju Siščane da dođu razgledati izložbu i svojim fotografijama iz 1968. godine popune posljednji, nepopunjeni, pano na izložbi nazvan “Sisak 1968. godine”.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti