5.7 C
Sisak
Subota, 4 prosinca, 2021

Predavanje o glazbi 1968. u Capragu

- Marketing-spot_imgspot_img

U Odjelu Caprag Narodne knjižnice i čitaonice Sisak u srijedu, 15. listopada u 18 sati glazbeni kritičar Darko Glavan održat će tematsko predavanje o glazbi 1968., a otvorena će biti i prigodna izložba. Siščani će ovu izložbu imati prigodu pogledati do 15. studenoga 2008.Glazbene note tih godina, iz bogate glazbene zbirke odjela, svakodnevno će biti prisutne i moći će se čuti u prostorijama odjela u Capragu.
Tijekom Mjeseca hrvatske knjige bit će održana i tematska predavanja vezana uz ‘68. o književnosti, glazbi, politici i i hippy pokretu te projekcije filmova i rock koncert.
Inače, 1968. godina je u cijelom svijetu poznata kao godina revolucija. I u Njemačkoj je ‘68 postala svojevrsnim simbolom za otpor jedne nove generacije koja je zemlju uvela u moderno doba 20. stoljeća.
Snježana Šnajder iz Naraodne knjižnice I čitaonice Caprag objašnjava kako se te godine prosvjedovalo protiv rata u Vijetnamu, uštogljenog društva, zaostale svijesti o seksualnosti i posljedica koje im je u nasljedstvo ostavio nacistički režim.
– Politička borba mlade generacije našla je svoje mjesto i u glazbi. ‘64. godine je pokrenut prvi Open-Air Festival u Zapadnoj Njemačkoj. Nakon dugo godina glazbenici su počeli pjevati Demonstracije protiv rata u Vijetnamu, u berlinskoj zračnoj luci Tempelhof 16.07.1967 pjesme na njemačkom jeziku. Festival je bio posvećen šansoni. No, već ‘67 je poprimio politički prizvuk. Pjevale su se pjesme koje su bile odraz studentske borbe protiv vladajućih struktura – pojašnjava Snježana Šnajder.

(sisak.hr)

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti