Naslovnica Vijesti SMŽ U akciji “Manje oružja – manje tragedija” predana hrpa oružja

U akciji “Manje oružja – manje tragedija” predana hrpa oružja

U sklopu provođenja akcije „Manje oružja – manje tragedija“, koju Ministarstvo unutarnjih poslova provodi u suradnji s programom Ujedinjenih naroda za razvoj u Republici Hrvatskoj, od 1. siječnja do 30. rujna 2008. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke građani su dragovoljno predali sljedeće količine oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava.

Vatreno oružje

 Kategorija “A“

–          Automatsko – 52 kom

–          Rasprskavajuće – 651 kom

– ručne bombe – 271 kom

– mine – 87 kom

– ostalo – 293 kom

 Kategorija “B“

–          Dugo i kratko vatreno oružje – 30 kom

– repetirajuće – 18 kom

      – poluautomatsko – 6 kom

      – pištolji i revolveri – 6 kom

 

Kategorija “C“ i “D“ – 24 kom                           

 Streljivo – 34.771 kom

 – Za dugo oružje – 34.016 kom

– Za kratko oružje – 755 kom

 

Eksplozivi – 55,4 kg      

 Tijekom akcije „Manje oružja-manje tragedija“ traje dragovoljna predaja vatrenog oružja, što znači da je novim Zakonom o oružju predviđena vremenski neograničena dragovoljna predaja zabranjenog i dozvoljenog oružja. Oružje se može predati uvijek i protiv osobe koja ga dobrovoljno predaje neće se pokretati niti prekršajni niti kazneni postupak, ukoliko ga prijavi nadležnom tijelu radi predaje prije početka primjena svih zakonskih policijskih ovlasti. 

 Dragovoljna predaja odnosi se na sve vrste oružja, a osobito na oružje kategorije A – zabranjeno oružje: npr. automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i drugo.

Za sve dodatne informacije o ovoj Akciji, odnosno o dragovoljnoj predaji oružja, građani se mogu svakodnevno informirati putem posebne besplatne telefonske linije, na broj 0800 88 92.

Komentirajte