Naslovnica Vijesti Sisak Gradsko poglavarstvo progovorilo o trgovačkim društvima

Gradsko poglavarstvo progovorilo o trgovačkim društvima

Gospodarsko okruženje u zadnjih je nekoliko godina nesumnjivo utjecalo na rezultate poslovanja ovdašnjih trgovačkih društava, o čemu je bilo riječi na današnjoj sjednici Gradskog poglavarstva Grada Siska. Nezanimariva inflacija u proteklih osam godina, odnosno u peridu za koji je Grad radio analizu poslovanja sisačkih trgovačkih društava, potom i rast plaća i troškova goriva, te činjenica da u prošloj godini nije bilo niti korekcija cijena prema stanovništvu, 2007. godina ne može se nazvati lošom godinom, zaključak je s današnje prezentacije prikupljenih podataka.

Naravno, teško da bi se mogao očekivati boljitak bez pomoći Grada koji je iz svog proračuna u prošloj godini  prema sisačkim trgovačkim društvima preraspodijelio gotovo 61 milijun kuna. Subvencioniralo se jedino Autopromet s 5 milijuna i 600 tisuća kuna, te Sisački vodovod s nešto više od milijun i sto tisuća. Gotovo 25 milijuna kuna utrošeno je na održavanje komunalnog i društvenog standarda, te na koncu zasigurno najzahvalnije ulaganje, ono u razvoj, i to u iznosu od 30-tak milijuna kuna.

Uostalom, danas se moglo čuti i to kako bi se dugoročna, strateška politika proračuna u budućnosti trebala orijentirati na usporavanje i smanjivanje neproduktivnih načina trošenja proračuna upravo u korist razvoja. No, ma kako god Grad nastojao pomoći trgovačkim društvima, ipak se može očekivati nemilosrdnija budućnost kad je u pitanju tržišna utakmica koja ih bez sumnje očekuje.

Općenito gledajući, 2007. godina ipak je godina u kojoj svi trendovi poslovanja bilježe određene napretke, poslujući uglavnom pozitivno, osim Vodoopskrbe Kupom i Gradske tržnice. Član poglavarstva, Boro Mioč, opravdanje pronalazi u niskoj cijeni vode prema distributeru, odnosno Sisačkom vodovodu, i to od tek 1,35 kuna za tisuću litara. Ta se cijena nije mijenjala od 1999. godine, dok su u isto vrijeme rasli troškovi ostalih energenata. Što se pak Gradske tržnice tiče, minus ne proizlazi iz osobnog poslovanja već je riječ o sudskoj odluci koja se godinama protezala i na koncu završila na štetu tog trgovačkog društva.

No, u svakom slučaju, rast kvalitete poslovanja u svim je sisačkim trgovačkim društvima vidljiv, pa se u konačnici za svako od tih društava 2007. godina može smatrati odrednicom za neko buduće poslovanje, zaključio je Mioč.

Komentirajte