Naslovnica Vijesti SMŽ Županijski HDZ o zgradi Zavoda za hitnu medicinu i autocesti

Županijski HDZ o zgradi Zavoda za hitnu medicinu i autocesti

„Zgrada Zavoda za hitnu medicinu u Sisku, SDP-ova je afera Planinska! Zašto svi o tome šute?” – bila je tema tiskovne konferencije ŽO HDZ-a SMŽ na kojoj je govorio Ivo Žinić, županijski vijećnik.

Na početku je naglasio kako oni, kao stranka, podržavaju sve dobre projekte i smatraju kako je nužno da građani ove Županije imaju kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, međutim upitna je vrijednost, odnosno cijena zgrade: „To je bio auto-salon, jedna limena hala koja je koštala 9,8 milijuna kuna i da bi bila dovedena u nekakvu svrhu još je utrošeno 1,2 milijuna kuna, što je ukupno 11 milijuna kuna. To je iznos koji je gotovo trostruko preplaćen, te postavljam pitanje, zašto DORH ne provodi dalje istragu bez obzira što smo mi podnijeli određenu prijavu da se napravi neovisno vještačenje vrijednosti same zgrade.”

Dodao je i kako s te strane ne podržavaju takve projekte bez obzira koliko se županica hvalila kako je to velebni objekt i da su građani dobili vrlo kvalitetan prostor što se, na kraju krajeva, moglo postići uz gotovo tri puta manji iznos, jer koliko znamo neke Županije su napravile ovakve Zavode za otprilike 3 milijuna kuna.

Postavio je i javno pitanje DORH-u i premijeru Milanoviću je li bi bila pokrenuta istraga da je župan(ica), igrom slučaja, iz druge stranke jer vjerojatno bi se ova stvar vrlo brzo raspetljala. Zapitao se i o energetskoj učinkovitosti zgrade jer objekt ima kategoriju D, koja je vrlo upitna, a ima indicija da i sanitarni uvjeti kod tehničkog pregleda nisu bili dovoljni.

Također se osvrnuo i na izgradnju Autoceste Sisak-Zagreb koja je, kako je kazao, zaustavljena, te žele da se nastavi barem u onom minimalnom dijelu, od 6,5 km, od Lekenika do Sela: „Ne mogu prihvatiti ideju, koja je sada nastala, da se izgradi brza cesta. Jasno mi je zbog čega se tome pristupilo, ide se u promjenu projekta jer se ne može financirati Autoceste iz strukturnih fondova EU, nego brze ceste i izgleda da se na taj način žele namaknuti ta sredstva.”

Dalje je još naglasio: „Smatram da Vlada mora pronaći ta sredstva i za nastavak gradnje i za završetak onog dijela i da se čim prije pusti u promet ovaj dio od Buševca do Lekenika kako bi građani ove Županije mogli kvalitetnije dolaziti do Zagreba, a druga stvar je, apsolutno je jasno da je Autocesta veliki projekt o kojem ovise Sisak i SMŽ i gospodarstvo.”

Na kraju je najavio kako će oni, kao stranka, za 10-ak dana pokrenuti potpisivanje Peticije za nastavak gradnje autoceste od Lekenika do Siska.

(portal53.hr)

Komentirajte