Naslovnica Vijesti SMŽ Županije od 1. siječnja 2020. preuzimaju Urede državne uprave

Županije od 1. siječnja 2020. preuzimaju Urede državne uprave

Župan Ivo Žinić je u Velikom kabinetu sjedišta Sisačko-moslavačke županije u Sisku održao radni sastanak s ministrom uprave Ivanom Malenicom.

Ministar je u Sisačko-moslavačku županiju došao na radni sastanak o reformskoj mjeri Vlade RH, povjeravanju poslova državne uprave županijama.

Razgovaralo se o novim poslovima koji će preuzeti županije, o načinima ustrojavanja i organiziranju posla od 1. siječnja 2020. godine, s kojim datumom državni službenici postaju zaposlenici županijskih uprava. Cilj reforme je učiniti sustav učinkovitijim. 

Reforma državne uprave kojom će se ukinuti uredi državne uprave, a njihovi poslovi povjeriti županijama kreće od 1. siječnja 2020. godine, a trenutno su u tijeku pripreme, kako u resornom ministarstvu, tako i u svim županijama.

O koliko je opsežnoj reformi riječ govori i činjenica kako se temeljem izmijenjenog Zakona o sustavu državne uprave mijenja 66 posebnih zakona.

“Radi se o povjeravanju poslova Ureda državne uprave županijama. Obim poslova koji je prethodio i koji nam slijedi je jako velik. Izmijenjen je Zakon o sustavu državne uprave koji je stupio na snagu 1. srpnja ove godine, a temeljem tog zakona mijenja se 66 posebnih zakona koja bi trebali stupiti na snagu 1. siječnja 2020. godine. Riječ je poslovima iz područja gospodarstva, opće uprave, društvenih djelatnosti, imovinsko-pravnih odnosa, otprilike 200 novih poslova pripast će županijama“, pojasnio je ministar Malenica, poručivši kako će korist predstojećih promjena najviše osjetiti građani koji će lakše i efikasnije ostvarivati određena prava.

Ukupno bi 119 djelatnika Državne uprave trebalo prijeći u Županiju, međutim njih 28 ima uvjete za mirovinu, pa bi ta brojka mogla biti mnogo manja. Novac za njihove otpremnine, kao i za plaće onih koji prelaze, osiguran je iz državnog proračuna.

“U Ministarstvu je predviđeno 350 milijuna kuna za plaće djelatnika koji prelaze u Županije te 150 milijuna kuna za otpremnine.” – rečeno je na sastanku.

Komentirajte