Naslovnica Vijesti SMŽ “Županicu nije briga za Pokuplje i Turopolje”

“Županicu nije briga za Pokuplje i Turopolje”

Načelnik Općine Lekenik Marijan Crnkoci reagirao je na medijske nastupe županice Marine Lovrić Merzel – tvrdi da je županica svoje gostovanje na proslavi Dana Općine Lekenik, iskoristila za “otvorenu kampanju protiv općine i općinskog vodstva”.

U svom priopćenju, naslovljenom sa “Županicu nije briga za Pokuplje i Turopolje”, načelnik piše:
“Dakle, nakon netom završene mise u čast Sv. Jurja, županica Lovrić Merzel ispred župne crkve u Lekeniku daje intervju provodeći otvorenu kampanju protiv općine, općinskog vodstva i svega što je ikada u Općini Lekenik napravljeno. Županica naveliko zamjera Općini Lekenik što nije potpisnik ugovora o sufinanciranju kamata za poduzetnike, zajedno sa Županijom i ostalim gradovima i općinama na njezinom području. Kao velika dušobrižnica poduzetništva na ovim prostorima trebala bi znati za mjere poticanja poduzetništva koje Općina provodi na svom području. Dakle, uz niz odluka o olakšicama i oslobođenjima koje Općina daje poduzetnicima, najznačajnija je odluka o oslobođenju plaćanja komunalne naknade i to u iznosu od 100% tijekom prve godine poslovanja, 50% tijekom druge godine i 25% tijekom treće godine poslovanja” – stoji u priopćenju, uz napomenu da je “Općina Lekenik nebrojeno puta do sada pružila ruku suradnje Županiji, ali nažalost bezuspješno”.
Crnkoci tvrdi da je sve na području Općine izgrađeno novcem poreznih obveznika, tj. njezinih građana te uz pomoć ministarstava, a da su investicije od strane Županije ostale samo na razini obećanja.
Općina Lekenik se Županiji obratila za pomoć u brojnim infrastrukturnim projektima. Izgrađeni su, kaže, “kilometri vodovoda, nogostupa, asfaltiranih cesta, na što je Općina u posljednjih nekoliko godina utrošila na desetke milijuna kuna (uglavnom kuna proračunskih korisnika), a Županija se “isprsila” sa svega sto tisuća kuna”, a uz obrazloženje da nema sredstava, glatko je odbijen i zahtjev za sufinanciranje geodetske izmjere Katastarske općine Lekenik, što je projekt koji Općinu košta 2 milijuna kuna.

“Ako se politika županice odnosi samo na pomaganje poslušnicima i to tamo gdje je njezina politička opcija na vlasti, ili participira u njoj, onda ona nije županica iz naroda, i u službi naroda, već stranačka namjesnica. I da još jednom podsjetimo, u protekle 3 godine niti jedna inicijativa za suradnjom nije potekla od županijske vlasti, što je samo dokaz nezainteresiranosti županice za ovaj dio županje na čijem je čelu, a to su, da je podsjetimo, Turopolje i Pokuplje.”- zaključuje Crnkoci.

Komentirajte