Naslovnica Vijesti Sisak Župan: Remondis je ispunio uvjete za dozvolu, no poslat ćemo inspekciju u...

Župan: Remondis je ispunio uvjete za dozvolu, no poslat ćemo inspekciju u kontrolu

Sumnje predstavnika građanske inicijative “Siščani ne žele biti Smetlišćani”, kako je tvrtka Remondis Medison, i unatoč protivljenju građana, dobila dozvolu za zbrinjavanje i opasnog medicinskog otpada u Sisku, potvrdio je župan Ivo Žinić koji je rekao kako je Županija takvu dozvolu već izdala, no za neopasni otpad dok onu za medicinki opasni otpad ova tvrtka tek treba dobiti od Ministarstva zaštite okoliša.

„Ono što ja znam vezano za tvrtku Remondis Medison mogu reći da ona ima urednu dozvolu za rad. Prije je dobila privremenu dozvolu a sada, prije nekoliko mjeseci, i trajnu dozvolu za svoj rad za skupljanje, odnosno recikliranje medicinskog neopasnog otpada. Ovdje se radi o jednom procesu koji ne bi trebao biti opasan. Po svim dozvolama koje su oni dobili, Ured za graditeljstvo i prostorno uređenje Sisačko-moslavačke županije izdao je trajnu dozvolu, uz prethodnu potvrdu Grada Siska koji je dozvolio da ova tvrtka može poslovati u bivšoj zoni Radonje. Znači u halama gdje se i nekada radilo s opasnim tvarima, otrovima i drugim kemikalijama. Uz te potvrde tu je i suglasnost Ministarstva uprave da ova tvrtka nema nikakvih zakonskih ograničenja za svoje poslovanje. Na temelju tih potvrda je Županija izdala dozvolu.“, rekao je župan dodajući kako razumije građane koje prosvjeduju te najavio kako će tvrtki Remondis Medison poslati inspeckciju kako bi provjerili posluje li tvrtka sukladno propisima.

„Mi ćemo poslati inspekciju koja će doći tamo i utvrditi da li ta firma posluje sukladno svim propisima koji su predviđeni za ovakvu djelatnost i da li ima nekih drugih stvari koje nisu u skladu s dozvolama koje su izdane. Ako postoji i mala opasnost bilo čega za zdravlje ljudi mi ćemo ukinuti dozvolu. To je moj odgovor. Neću dozvoliti da bilo tko, tko radi ovdje, ugrožava zdravlje ljudi, stanovnika ovog grada i županije.“, kaže župan Žinić.

Prosvjednici su najavili kako će od četvrtka prosvjedovati ispred sisačke Gradske vijećnice. U svojim zahtjevima ustraju na odgovorima, jer kažu kako se grad, županija i mjerodavno ministarstvo nisu očitovali o pitanjima iz njihovih dopisa.
Osim o problemu tvrtke Remondis Medison, koja obrađuje opasni medicinski otpad, a protjerana je iz Jasterebarskog, njihova su se pitanja odnosila i na planirano zbrinjavanje opasnog kemijskog otpada u budućem pogonu Rijekatanka u sisačkom prigradskom naselju Novo Pračno.

Komentirajte