Naslovnica Vijesti SMŽ Isplovila je žitna lađa

Isplovila je žitna lađa

Žitna lađa “Aurora Colapis” u četvrtak je iz Siska krenula na svoju prvu službenu plovidbu rijekom Kupom čime je kraju privedena ideja koja se razvila još 2008. godine u udruzi “Zvono uz Kupu” iz karlovačkog Zamršja. Nakon devet mjeseci gradnje u zagrebačkom Remontnom zavodu, lađa je dovršena u jedinom riječnom brodogradilištu u Hrvatskoj, Brodocentru Sisak. 

“Žitna lađa kao jedinstvena turistička atrakcija, kao brod kakvog nema odavde do Ukrajine, je izgrađena. Ovog projekta ne bi bilo da nije bilo graditelja Ivana Zeca i njegova entuzijazma, da nije bilo Nikole Brnardića i njegova povjerenja u nas mlade, da nije bilo Božidara Škrinjarića, koji je stao uz nas i pružio nam podršku pred institucijama i EU fondovima, da nije bilo Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije, gradova Karlovca i Velike Gorice, koji su sufinancirali projekt revitalizacije područja uz Kupu. Njezin cilj je da svojom atraktivnošću privuče što veći broj posjetitelja u područje Pokuplja od Karlovca do Siska.  Nadamo se pokrenuti niz obiteljskih gospodarstava i udruga u porječju Kupe i privuči veći broj posjetitelja.” – rekla je predsjednica udruge “Zvono uz Kupu” Jasmina Cvetković.

Lađu je po nacrtima Nikole Brnardića izgradio Ivan Zec. U nju je ugrađeno 40 kubika drveta, od čega 90 posto vinkovačke hrastovine. Duga je 25 i široka četiri metra na kojem će moći, uz posadu, ploviti 50 posjetitelja. Replika je to stare, tradicijske žitne lađe, dograđena da primi putnike. Zadnja takva izgrađena je u općini Pokupsko 1936. godine, a bila je u upotrebi do 1945., kada je plovidba Kupom zamrla. Vrijednost lađe je 660.000 eura od čega je većina dobivena iz europskih fondova.

Glavni partner udruge “Zvono uz Kupu” bila je Općina Pokupsko, a pripomogli su i Grad Karlovac te Karlovačka, Zagrebačka te Sisačko-moslavačka županija.

“Ja vjerujem da će ova žitna lađa biti početak jednog novog života na rijeci Kupi. Nažalost i porječje Kupe i Save i Une je prazno, nema ljudi. I ovo je pokušaj da vratimo život u te prostore. Vjerujem da ćemo kroz turističke projekte, kroz naš „Žitni put“ doista to i napraviti i dovesti turiste, mogućnost ljudima da žive uz Kupu i od Kupe.” – istaknuo je župan Sisačko-moslavački Ivo Žinić. 

Komentirajte