Naslovnica Izdvojeno Žinić i Petir o Rajkovićki i sisačkoj bolnici

Žinić i Petir o Rajkovićki i sisačkoj bolnici

Oporba je “jedva” dočekao još  jedan skandal oko kadroviranja koalicije na vlasti u Sisačko-moslavačkoj županiji. Skorašnju smjenu ravnateljice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Jasne Rajković, koja je prije nekoliko mjeseci osuđena za zloporabu ovlasti u vrijeme dok je radila u OTP banci žestoko su komentirali, ali i cijelu situaciju u zdravstvu županije

“Zadnja  afera oko  zapošljavanja ravnateljice Zavoda za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije, HSP-ovke Jasne Rajković još jednom je jasno pokazalo da je stanje u Sisačko-moslavačkoj županiji alarmantno. Županica Marina Lovrić Merzel i njezini partneri još jednom su pokazali kako  se ne treba i ne smije vladati. Još jedna pljuska građanima koji su birali postojeću županijsku vlast  pokazala je da je u Sisačko-moslavačkoj županji  najvažnije biti politički podoban i poslušan vladajućoj garnituri.” – stoji u prioćenju HDZ-ova kandidata za župana Ive Žinića.

“Dok  županija koja ima sve uvjete da bude jedna od najrazvijenijih županija sve više tone po indeksu razvijenosti, a građani su sve obeshrabreniji jedino po čemu se prednjači je proizvodnja novih afera i skandala. Vlast je u Sisačko-moslavačkoj županiji  postala potpuno otuđena od građana i sada je u potpunosti  sama sebi svrha. Na ozbiljna pitanja županijskih vijećnika da li se u sisačkoj bolnici događaju teške prevare zdravstvenog sustava ne odgovara se argumentirano niti institucije reagiraju, već se izvodi  medijski performans i inače vrlo eksponirane  županice. Na pitanja o radu savjeta koji građane samo u ovom mandatu košta preko 6 milijuna kuna, a koji je kao takav jedini u Republici Hrvatskoj odgovara se uvredama ili se uopće ne odgovara. Rad savjeta ove  županice i njihovi skupi savjeti  očito je toliko bitan da je, izgleda,  potpao pod „službenu tajnu“. Smatram da građani koji nemaju posao ili ga imaju,ali nemaju plaću, zaslužuju odgovore na ovo i slična pitanja.” – ističe Žinić.

“Popis afera, skandala i nepravilnosti je predug i proteže se kroz oba mandata ove županice da bismo ih sada u nedogled nabrajali. Možemo samo izraziti naš strah i zabrinutost da ova zadnja afera oko zapošljavanja pravomoćno osuđene ravnateljice Zavoda za hitnu medicinu neće, na žalost, biti i posljednja sadašnjoj županijskoj vlasti. Što sve kriju zatvorene ladice Sisačko-moslavačke županije  i kakve će nepravilnosti još isplivati možemo samo nagađati. Taj strah je u toliko veći i opravdaniji jer je svima vidljivo i potpuno jasno da se isti standardi ne primjenjuju na sve jednako. Premijer Zoran Milanović svoju visoku ljestvicu, koju HDZ i ja osobno pozdravljamo,  još nije niti  postavio u Sisačko-moslavačkoj županiji . Je li razlog  izostanku bilo kakve premijerove reakcije na sve što  se događa u Sisačko-moslavačkoj županiji taj što je županica član predsjedništva SDP-a  ili su razlozi neki drugi – nama je nepoznato. Ali stoji činjenica da je zid šutnje i straha dugo i čvrsto građen oko županice i njenih ljudi. Na kraju najveću štetu ipak trpe stanovnici  ove županije. Ljudi koji zbog svega  što su prolazili u bližoj i daljoj povijesti  doista zaslužuju da žive bolje nego danas.” – zaključuje Žinić.

Marijana Petir je optužila županicu da je odgovorna za stanje u sisačkoj bolnici.

“Priča o sisačkoj Citologiji ima dvije istine. Meni se obratila pacijentica koja je obavila određene preglede u sisačkoj Bolnici i čiji su nalazi pokazivali kako je s njenim zdravljem sve u redu. Kako se nije osjećala dobro, obavila je pregled kod privatnog liječnika koji je pokazao zabrinjavajući nalaz. Mi imamo informacije da su liječnice na Citologiji odlučile provjeravati svaki nalaz koji su im dostavljali citoskrineri, sumnjajući da im ne dolaze na potpise korektno očitani nalazi, čime su pacijenti dovedeni u zabludu o svom zdravstvenom stanju, te je tu nastao problem” – rekla je Petir.

“Smatram da su ovakvim neodgovornim poslovanjem sisačke Opće bolnice, njenog ravnatelja i županice, koja mu je nadležna, dovedena u pitanje ljudska prava pacijenata i ozbiljno je ugroženo njihovo zdravlje, te ću o ovom slučaju informirati Odbor za ljudska prava Hrvatskog sabora čija sam vanjska članica“, rekla je Marijana Petir dodavši kako je ministar zdravlja Rajko Ostojić javno izjavio da je za kašnjenje rezultata papa testova u sisačkoj Bolnici kriv ravnatelj Pahić, te je postavila pitanje njegove odgovornosti, kao i odgovornosti županice Lovrić Merzel koja je imala informacije o svemu što se događa ali nije poduzela zakonom propisane mjere.

Komentirajte