Naslovnica Izdvojeno Zbog snijega stao život u Čigoću

Zbog snijega stao život u Čigoću

U malom selu Čigoć, zatrpanom snijegom kao da je život stao.

Nigdje žive duše, čak ni tragova u snijegu nema. U pokušaju da sniježni vikend provedemo u Europskom selu roda kojega je 1994. godine Europska zaklada „Euronatur“ proglasila prvim Europskim selom roda, jer zbog iznimno pogodnih prirodnih uvjeta gotovo na svakoj kući ili štali gnijezda svijaju bijele rode, te ih je više nego ljudi, nije bilo šanse, jer je Čigoć bio odsječen od svijeta.

” Aa tako vam je to kod nas, kad ljeto prođe svi nas zaborave, živimo onako kako smo naučili. Uvukli smo se u kuće, brinemo o stoci, i ostalim životinjama a pogled u svijet, obližnji grad ili selo nam je kroz televizor“ – kaže nam Nevenka Rastovac.

Nadaleko poznati književnik i čigoćki entuzijasta, stvaratelj pisanih riječi Franjo Martinović – Fram kaže da je Čigoć priča za sebe, u kojoj su uloge oavno podjeljene a režija filma povjerena je onima koji sa ovim mjestom nemaju ama baš nikakve veze.

Zametene, snijegom pretrpane prometnice, 45 rodinih gnjezda zatrpano snijegom, tek dim iz dimnjaka govori da tu negdje, netko i živi. Osim sniježnih nevolja, u Čigoću kažu da im muku tvara problem sa vodom, koju imaju tek oni koji su priključeni na vodovodnu mrežu, no da bi napojili stoku a i sebe, plaćaju za „zlatne kapi“ itekako preveliku cijenu. Zato, ako vam slučajno sine ideja otići do Europskog sela roda, prije nazovite, pitajte, ali ne one u gradu Sisku, već one koji u Čigoću i žive.

Foto i tekst:Dražen Prša

Komentirajte