Naslovnica Vijesti Kultura Završio 2. PRESS film festival

Završio 2. PRESS film festival

U subotu je završilo drugo izdanje PRESS film festivala posvećenog novinarima. Iako je festival i nastao prošle godine s posvetom na tragično poginule ratne novinare u Hrv. Kostajnici, Gordana Lederera, te  Viktora Nogina i Genadij Kurinoja, ipak je ove godine je akcent bio na putopisima, tako da su Hrvatsku Kostajnicu posjetili brojni gosti, pisci, putopisci i ratni novinari.

U dva dana trajanja festivala prikazano je desetak filmova i reportaža, održana tribina Zorana Marinovića i predstavljena knjiga putopisca Bekima Sejranovića.

Publika je mogla vidjeti i premijerno film partnerskog Zagreb tour film festivala “Mongolska rapsodija”, Paddy Hayesa. Gosti su došli iz Crne Gore, Srbije, Danske, Norveške i Japana. Samo otvaranje festivala je bilo na spomen obilježju Gordanu Ledereru u selu Čukur iznad grada Hrvatske Kostajnice, tako da je vizualni dojam bio upečatljiv na proplanku pod zvijezdama. Ostatak festivala se odvijao u hotelu Central u Hrvatskoj Kostajnici.

Na završnici PRESS film festivala, dodjeljene su i zahvalnice, te posebne nagrade u spomen dvojice ruskih novinara Nogina i Kurinoja, sudionicima koje je dodijelio počasni član festivalskog tima Vladimir Mukusev.

Festival je ove godine bio pod pokroviteljstvom Župana Sisačko-moslavačke županije Ive Žinića, te Ministarstva branitelja dok su pomogli i brojni sponzori Hotel Central, Pounje dd, Vina Šatović, udruga SK Pauk, te Prahin INC.

Komentirajte