Naslovnica Iz drugih medija Netokracija Zašto neki i dalje dijele lančane statuse očito lažnog sadržaja na Facebooku?

Zašto neki i dalje dijele lančane statuse očito lažnog sadržaja na Facebooku?


Prije no što se vratimo stoljeća, možda i tisućljeća unatrag, otputujmo nakratko u devedesete, desetljeće koje se možda današnjim internetskim generacijama također čini kao nekakvo misteriozno pećinsko doba. Naime, u to su doba lančane poruke, statusi, mailovi bili – lančana pošta.

Slijedi jedno priznanje: i sama sam sudjelovala u nastavljanju jednog lanca poruka koji je netko pokušao prekinuti.

Naime, jednog sam ljetnog dana, možda vrelog baš kao što je današnji, s prijateljima u odvodu za kanalizaciju primijetila omotnicu, prema stanju, svježe bačenu. Prepoznala sam odmah o čemu se radi jer je i moja majka nekoliko dana ranije dobila slično pismo – ne sjećam se točnog sadržaja, ali imalo je sve elemente lančanih poruka, od osobne priče, opasnosti koja prijeti i upozorenja do zahtjeva da se pismo umnoži i šalje dalje kako bi se prijetnja uklonila.

Mama je, pametna žena, uz duboko mrmljanje bacila sve u smeće, što je mene zgrozilo jer je jasno pisalo da se lanac mora nastaviti kako bi opasnost nestala. Nisam mogla pregovarati s njom, jer je rijetko koji osnovnoškolac devedesetih imao prostora za pregovor s roditeljima oko takvih “gluposti”, ali kad sam uočila sličnu, tuđu omotnicu u odvodu, pokušala sam zakrpati bar taj prekinuti lanac. Nakon što smo, ni ne sjećam se više kako, dohvatili omotnicu, proučili sadržaj pisma i shvatili njegovu ozbiljnost, prijatelji i ja pozvonili smo na adresu u susjedstvu, koja je bila navedena na omotnici. Zbunjenoj susjedi objasnili kako smo pismo našli u odvodu i da je zasigurno tamo slučajno završilo, jer tko bi, zaboga, tako važno pismo namjerno bacio. Pa, eto, mi ga spasismo – za svaki slučaj.

Je li ta omotnica…Source link

Komentirajte