Naslovnica Iz drugih medija Netokracija Zaposli, umreži, zadrži: Novi pristup zadržavanju zaposlenika

Zaposli, umreži, zadrži: Novi pristup zadržavanju zaposlenika


Prije dva tjedna Netokracija je u suradnji s TalentLyftom i Algebrom u Zagrebu održala događaj pod nazivom “Employer Branding: Što to poželjni poslodavci rade drugačije?” Karte su, kažu, planule u jednom danu. Svi su htjeli čuti kako u totalnom ratu za talente bolje posložiti svoj employer branding. Tu se moglo čuti pregršt dobrih savjeta kako privući kandidate i vjerujem da su mnogi izašli otamo zadovoljni, obogaćeni novim idejama.

Iako ne mislim da sam star, činjenica je da se sjećam vremena kad se employer branding na zapadu koristio kao termin, a kod nas baš i ne. Nije bilo potrebe za njim. Radeći u jednoj od vodećih kompanija u Hrvatskoj, nismo imali većih problema naći i zadržati zaposlenike. Sa sajmova karijera vraćali smo se s kilogramima papira. Tkogod se zaposlio kod nas, bio je u najmanju ruku zadovoljan, ako već ne i sretan i ponosan. Ako bi otišao unutar 2-3 godine, to bi bilo neobično. No lako rješivo.

Tijekom tog zlatnog vremena za poslodavce u Hrvatskoj, polako se počelo pričati o zapadnim iskustvima u kojima je rusvaj počela praviti neka čudna nova generacija. Rođen ’80., njoj sam, prema nekima, i ja pripadao. I onda je internetizaciju počela slijediti globalizacija. Planet se sužavao na razinu velikog sela u kojem stanovnici počinju dijeliti istu kulturu. A kako je Zapad vršio snažan utjecaj, tako su se i kod nas mnogi nakon nekog vremena počeli osjećati dijelom generacije Y. I kao što su kod nas milenijalci kasnije izašli iz ormara i počeli raditi dar-mar poslodavcima, tako su poslodavci kasnije uvidjeli nužnost posvećenosti employer brandingu.

On je danas potrebniji nego ikad, ne samo za privlačenje nego i za zadržavanje teško…Source link

Komentirajte