Naslovnica Vijesti Hrvatska Započela upisna groznica u srednje škole

Započela upisna groznica u srednje škole

Sustav E-matice ponovo u funkciji

Nakon što je prošli tjedan u školama zavladao potpuni kaos zbog zakazivanja sustava “e-matice”, nove jedinstvene baze podataka o školstvu preko koje se upisuju svjedodžbe učenika elektroničkim putem,  od jutros se radi bez poteškoća, pa se, sudeći prema potvrdama iz Ministarstva obrazovanja, očekuje da bi do kraja dana svi osmaši svjedodžbe ipak mogli imati. Prijave za upis u srednje škole primaju se danas i sutra od 8 do 16 sati, a upisi će se odvijati u četvrtak, 1. srpnja.

Ekonomska škola Sisak upisuje 84 đaka, a bodovni prag za buduće ekonomiste je 42 boda. Sisačka Gimnazija ove godine upisuje četiri razreda, 3 razreda opće gimnazije (84 učenika) i jedan razred (28 učenika) jezične gimnazije. Za opću gimnaziju bodovni prag je 52 boda, a za jezičnu 48 bodova.

U Tehničkoj školi predviđeno je 140 mjesta u pet razrednih odjeljenja. Za upis u smjer računalnog tehničara za strojarstvo i tehničara za električne strojeve s primijenjenim računalstvom potrebno je ove godine 36 bodova. Za ekološkog tehničara treba imati najmanje 38 bodova, za tehničara za elektroniku 40, te za tehničara za računalstvo 44 boda.
Izmjena ove godine ima u Obrtničkoj i Industrijsko-obrtničkoj školi gdje su, prema odluci Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta ukinuti smjerovi dimnjačar i klesar, te autolimar, limar i bravar. Razlog tome je premali broj upisanih ranijih godina.
U Obrtničkoj školi za upis je predviđeno 190 mjesta za zanimanja: građevinski tehničar, nautičar unutarnje plovidbe, tehničar cestovnog prometa, vozač motornog vozila, rukovatelj samohodnim građevinskim strojevima, keramičar, zidar, tesar, krovopokrivač, stolar, soboslikar ličilac, fotograf i krojač. Industrijsko – obrtnička škola prima 108 učenika koji će se školovati za obrađivača na numerički upravljanim alatnim strojevima, automehaničara, plinoinstalatera, vodoinstalatera, instalatera grijanja i klimatizacije, autoelektričara i elektroinstalatera. Srednja škola Viktorovac ove godine upisuje 168 učenika, odnosno po 28 u šest odjeljenja za kuhare, konobare, frizere, prodavače, medicinske sestre i farmaceutske tehničare.
Učenici koji se ne uspiju upisati u prvom upisnom krugu svoju priliku imat će tjedan dana poslije. Prijave će se primati u ponedjeljak 5. srpnja, a u utorak škole će objaviti liste učenika koji su se uspjeli izboriti za svoje mjesto u željenoj školi. Dan poslije, u srijedu 7. srpnja, je upis.

Komentirajte