Naslovnica Vijesti SMŽ Započela molitvena osmina za jedinstvo kršćana

Započela molitvena osmina za jedinstvo kršćana

Za područje Sisačke biskupije molitvena osmina za jedinstvo kršćana započela je u srijedu 18. siječnja večernjom misom u baroknoj crkvi sv. Marije Snježne u Kutini.

Domaćin okupljanja predstavnika  katoličke, pravoslavne i evangeličke crkve pred zapaženim brojem vjernika  bio je kutinski župnik Dragutin Papić.  Nije krio zadovoljstvo što su  u ovoj siječanjskoj prigodi naglašeni trenutci usmjereni potrebi jedinstva u ovom kraju potvrđuju i životnom, običnom  svakodnevnicom. Misno slavlje predvodio je biskup sisački Vlado Košić.

” Da bi ideja  istinskog jedinstva  saživjela potrebno je prije svega noseći misao da smo u Kristu jedno međusobno  služenje. Činimo to u duhu molitve koja se čita u ovoj osmini, a njezin tekst djelo je  suglasja  predstavnika katoličke, pravoslavne i evangeličke crkve u Poljskoj.  Neka se ona prije svega u tišini naših srdaca i svakodnevnom molitvom osjeti upravo kada prilazimo braći drugih kršćanskih crkava. Služimo tome u ljepoti žrtve  ljubavi, udaljeni od razdora i potvrdimo nastojanja utemeljitelja ove  vrste molitvenog zajedništva, a koje traje više od stoljeća”, rekao je biskup Košić.

U euharistijskom slavlju praćenom nastupom kutinskog župnog Mješovitog pjevačkog zbora „Dr. Gustav Baron“ i duetom predstavnika evangeličke crkve koja djeluje u tom gradu,  vjernici su čuli i poruke te  i pravoslavne crkve sa sjedištem u obližnjoj Stupovači. Pastorica Seija Uimonem, u ime  kutinskih evangelika  je izjavila kao joj je drago da ekumena živi u Kutini.

“Najvažnija slika zajedništva je Isusov križ. U njemu se vide važni pravci, koji su pravac prema Bogu i prema bližnjemu. Križ izražava i to, da mi ništa nemamo što nam Bog nije dao. Zato se od nas očekuje vjernost u malom i vjernost ako nam je Bog dao nešto više. I veliko je to čudo, da i u najmanjemu je skriveno cijelo bogatstvo Božje milosti”, poručila je Seijaa Uimonem.

Paroh Pravoslavne crkve u Stupovači Dalibor Petković, nije krio zadovoljstvo,  izgovorivši što već više godina porukama vjere djeluje u dragoj mu i suživotnoj  Kutini. I on se, pohvalivši ove trenutke prisnosti više crkava, za oltarom založio za potrebu svakodnevnih nastojanja da jedinstvo postane sastavnicom kršćanskog života, a što uostalom u molitvi za jedinstvo svih kršćanskih crkava  naglašava i  nedjeljno liturgijsko bogoslužje u pravoslavnoj crkvi.

U kutinskoj misi za jedinstvo kršćana obredno uz biskupa Košića i kutinskog župnika Papića sudjelovali su i Alfred Kolić povjerenik Odbora za ekumenizam Sisačke biskupije te više svećenika Kutinskog  dekanata predvođeni dekanom Markom Karačom. Sudjelovao je i predstavnik Družbe Sinova Bezgrješne, i Mariano Passerini a kojoj je pripadao Moslavac brat Ivan Bonifacije Pavletić, a za kojega je u tijeku pripremni postupak za beatifikaciju. Ozračje jedinstva osjetilo se i poslije misnog okupljanja. Biskup Košić predstavnicima pravoslavne i evangeličke crkve uručio je knjigu  Antiquam fidem“,  zbornik znanstveno – stručnih 25 radova sa simpozija  objavljenog uz obljetnicu obnove davne Sisačke biskupije. Naglasio je kako ona i  naslov om svjedoči  da se na tom prostoru  upravo živjelo jedinstvom  kršćana. Spomen na ta drevna vremena, činom ovakovih okupljanja aktualan je i danas, prokomentirao je biskup Košić.

Tekst i foto: Dragutin Pasarić

Komentirajte