Naslovnica Vijesti SMŽ Žalba na kaznu od osam godina zatvora za ubojstvo ranjenog policajca 1991.

Žalba na kaznu od osam godina zatvora za ubojstvo ranjenog policajca 1991.

Županijsko odvjetništvo u Zagrebu žalilo se na prošlomjesečnu presudu Županijskog suda u Zagrebu kojom su trojica vojnika tzv. RSK optuženi na po osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad zarobljenim hrvatskim vojnikoma Šefikom Pezerovića u srpnju 1991. godine na Banovini.

Policajac iz Zagreba Šefik Pezerović je ranjen i zarobljen nakon napada srpskih pobunejnika na pounjska sela 26. srpnja 1991. godine. Tijekom suđenja je utvrđeno kako su ga ranjenog Mirko Ćurčija, Milenko Milković i Momčilo Buinac vodili kroz sela Šakanlije, Jovac i Lotine na Banovini, poticali tamošnje mještane da ranjenog policajca batinjaju što su mnogi i činili, te su ga u konačnici optuženi trojac udarcima i usmrtili na jednoj livadi u blizini Zrina. Šefikovo tijelo ekshumirano je 2000. godine u blizini sela Lotine.

Odvjetništvo smatra kako je kazna od osam godina preblaga obzirom da je mučenje i batinjanje zarobljenog ranjenog policajca trajalo satima te stoga traži od Vrhovnog suda strožu kaznu.
Za ovaj zločin je 2013. godine na pet godina zatvora osuđen još jedan pripadnik bivše vojske RSK Jablan Kejić, a koji je bio svjedok na ovom suđenju potvrdivši kako su Ćurčija, Milković i Buinac tukli zarobljenog policajca puškama i šakama.

Isto su potvrdili i drugi svjedoci iz sela kroz koje su trojica vojnika vodili ranjenog Šefika Pezerovića. 

Komentirajte