Naslovnica Vijesti SMŽ Za poduzetnike najviše izdvajaju Sisačko-moslavačka, Splitsko-dalmatinska i Zagrebačka županija

Za poduzetnike najviše izdvajaju Sisačko-moslavačka, Splitsko-dalmatinska i Zagrebačka županija

Sisačko-moslavačka županija s izdvojenih 3,59 posto proračunskog novca u prošloj godini vodeća je među županijama po izdvajanjima za poticaje za poduzetnike i obrtnike, donosi portal zupan.hr. Slijede Splitsko-dalmatinska, Zagrebačka, Karlovačka i Krapinsko-zagorska županija.

U odnosu na broj stanovnika ta izdvajanja su opet najveća u Sisačko-moslavačkoj županiji – 45,5 kuna po stanovniku, a Splitsko- dalmatinska, Krapinsko-zagorska, Zagrebačka i Karlovačka ju slijede.

U posljednje tri do četiri godine očit je trend povećanja proračunskog novca za poticaje poduzetnicima i obrtnicima, a ponegdje je taj iznos i udvostručen. Posebno se fokusiraju na djelatnosti koje imaju perspektivu u pojedinoj županiji. U najvećem broju slučajeva riječ je o IT industriji, a kod obrtnika, sve su zastupljeniji poticaji za tradicionalne obrte. Tako se kod Sisačko-moslavačke županije može izdvojiti jači fokus na poticaje za poduzetnike koji se upuštaju u industriju video igara, a nakon pokretanja poduzetničkog inkubatora PISMO u Novskoj, koji postaje popularan i izvan granica zemlje. I Splitsko-dalmatinska županija odlučila biti centar za IT i u tom cilju već poduzela niz mjera. Od pokretanja Centra izvrsnosti za informatiku do financiranja startupova i projekata inovacija i tehnološkog razvoja.

Županije na razne načine sudjeluju u poticajima – izravno kroz bespovratna sredstva ili kroz subvencioniranje kamata, pa do sufinanciranja raznih projekata, pratećih agencija ili institucija.

Poduzetnici, obrtnici, poljoprivrednici ili OPG-ovi imaju i priliku prijave na natječaje za dodjelu bespovratnih sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, a često im u tome pomažu Razvojne agencije unutar županija. I sredstva HBOR-a su danas dostupnija, a koji i provodi EU program tzv. Junckerov plan, namijenjen malim i srednjim poduzetnicima.

Samo prvih pet vodećih županija je izdvojilo više od dva posto proračuna za poduzetnike u 2018. godini, pokazuju podaci o izvršenju proračuna Ministarstva financija, četiri sljedećih iznad jedan posto, a svi ostali manje od jedan posto.

Sisačko-moslavačka županija kod poticaja naglasak daje na obrtništvo, malo i srednje poduzetništvo, te turizam. Takva strateška odrednica vidljiva je i iz značajnih financijskih sredstava koja se iz izvornog proračuna svake godine izdvajaju u svrhu poticanja razvoja malog gospodarstva i turizma. Preklani su iznosila oko 13,1 milijun kuna, lani 10,9 milijuna, a ove je godine predviđeno 9,9 milijuna kuna.

– Provedba tih poticajnih mjera ima dva osnovna cilja – ublažavanje negativnih posljedica dugotrajne gospodarske krize iz proteklog razdoblja kroz određene ciljeve poticajne mjere usmjerene na opstojnost najugroženijih segmenata gospodarstva (obrtništvo, mikro, mala trgovačka društva s naglaskom na proizvodnju) te privlačenje i poticanje novih investicija s naglaskom na proizvodne djelatnosti kao generator cjelokupnog gospodarskog razvoja, te turizam kao važnu stratešku gospodarsku granu – kažu u Sisačko-moslavačkoj županiji, a prenosi zupan.hr.

Od poticajnih mjera izdvajaju poduzetničke kredite Županije u partnerstvu sa 13 Gradova i Općina, te 7 poslovnih banaka, koji omogućuju poduzetnicima da svoje investicijske projekte (uz subvenciju kamata 1-2% od strane SMŽ, te dodatnih 1-2% od strane navedenih JLS) mogu financirati poduzetničke kredite bez kamate.

Uz ovakav model županijskih poduzetničkih kredita kroz poduzetničke projekte koji su sufinancirani ovim kreditima proteklih 10 godina novozaposleno je preko 1.000 osoba.

Bespovratne potpore daju se tradicijskim i umjetničkim obrtima, za nove investicije onima koji ulažu u nabavku strojeva, opreme, alata i uređenje proizvodnih pogona, korisnicima koji potiču inovacije u poduzetništvu, pa za uvođenja međunarodnih normi i standarda (ISO i dr.) i za nabavu opreme i troškove poslovanja start up tvrtki/obrta koji djeluju u Poduzetničkom inkubatoru PISMO Novska. Nadalje, Županija sufinancira troškove obrazovanje obrtnika kada je riječ o prekvalifikaciji, stručnom osposobljavanju i sl., izdvaja za gospodarske manifestacije i promocije, unapređenje turističke ponude i razvoj cikloturizma.

U svrhu jačanja poduzetništva Županija sufinancira poslovanje razvojne agencije SIMORA-e, inkubatora PISMO, Destinacijski menadžment Zrin te Turističku zajednicu.

U posljednje dvije godine broj obrta je porastao s njih 1918 u 2017. godini na 2164 koliko ih je bilo na kraju srpnja ove godine. Broj poduzetnika je pak preklani bilo 1995 koji su zapošljavali 17015 radnika, a lani 2162 kod kojih je bilo zaposleno 17553 osoba.

Komentirajte