Naslovnica Vijesti SMŽ Vukovi stigli i do Lekenika

Vukovi stigli i do Lekenika

Prema pisanju Večernjeg lista  u ponedjeljak ujutro u naletu automobila na cesti, na izlazu iz Lekenika, stradao je mladi vuk, težak oko 45 kilograma.

Iako službene potvrde od Ministarstva poljoprivrede još nema, jer se čeka DNA analiza, U Lovačkoj udruzi „Šljuka“ Lekenik ne sumnjaju da je riječ upravo o vuku.

„Po meni, a i drugima koji su vidjeli lešinu, to je 99,9 posto vuk koji ovdje nije viđen od 2. Svjetskog rata. Na uviđaju su bili iz Ministarstva poljoprivrede i čekamo službeni nalaz.“ – kazuje nam Dinko Sever iz Lovačke udruge „Šljuka“ Lekenik koji je pomogao higijeničaru unijeti lešinu vuka u vozilo.

Prema nekim informacijama bila je riječ o čoporu koji je u rano jutro pretrčavao cestu loveći divlje svinje. Na jednog vuka naletjelo je osobno vozilo i usmrtilo ga. Iako su se vukovi proširili u Hrvatskoj, te im je prisutnost u Sisačko-moslavačkoj župniji potvrđena na Banovini, ovdje ih ipak nitko nije očekivao bez obzira na neslužbene priče o viđenjima vuka na području Mraclina proteklih godina.

Vuk je u Hrvatskoj zaštićena životinja, kazne za njegov odstrijel su 40.000 kuna i oduzimanje oružja.

No, čini se da ih je s godinama sve više i više, a procjena je lovaca da ih je trenutačno samo na području Sisačko-moslavačke županije 60-ak. Kamere su ih snimile u Kotar šumi, između Siska i Petrinje, a napadi na stoku česti su. Nedavno su vukovi tako napali kravu i tele na području Sunje.

Komentirajte