Naslovnica Izdvojeno Uskoro Veleučilište u Sisku!?

Uskoro Veleučilište u Sisku!?

Obrazovni centar Kotva pripremio je projekt osnivanja Veleučilišta Petrinja i Sisak. Bili bi obuhvaćeni u prvom koraku stručni studiji prehrambene tehnologije, cestovnog prometa i upravnog prava, a u pripremi su i programi za studij zaštite na radu, menadžmenta te studij za medicinske sestre.

No, još  to nije gotovo. Naime, Kotva je pripremila svu potrebnu dokumentaciju, dobilo potporu Grada i Županije, te sada čeka dopusnicu Ministarstva znanosti.

Ukoliko bi u dogledno vrijeme stigla ta dopusnica, upisi bi mogli početi već ove jeseni. Time bi neki do 2000 srednjoškolaca koji svake godine na studij idu van Siska, to mogli činiti u svome gradu. Studij bi bio smješten u prostoru Kotve u Celjakovoj ulici.

-Srednjoškolski učenici s maturom i svjedodžbom koji ostanu u svojim rodnim mjestima i ne nastave obrazovanje na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj, ostaju u Sisačko – moslavačkoj županiji bez mogućnosti zaposlenja ili se tek manji broj njih zaposli. To, u biti, znači da godišnje više od 2000 učenika sa završenom srednjom školom u Županiji ostaje bez mogućnosti nastavka obrazovanja. Ovim Veleučilištem želimo omogućiti znanje mladim ljudima iz Siska i naše županije te da ta mladost doprinese razvoju grada i županije – naglasio je osnivač Obrazovnog centra Kotva i inicijator osnivanja Veleučilišta dr.sc. Rašid Zuko.

Podijeli objavu

20 KOMENTARI

 1. upravno pravo i cestovni promet. to ke na ono sto treba za pokretanje gopodarstva. zastita n radu kao secer na kraju. to sve moue doci samo kao papir vise da se podeblja placa na jaslama grada-zupanije-drzave. guranje glave u pjesak i marginalizacija. isto kako su frizerke i fotografi isli ko zuke u srednju pp papir za upravnpg referenta, sada ce ici po papir za visu, kada eu kaze da u lokalnoj radi premali broj vss, svi kod zuke po papir pa nek eu vidi kakp ide put od npr bravara do vss.
  vecina toga ce biti u petrinji. kotva ima u petrinji neiskpristenu, u k ce biti samo mali dio….

 2. a mirando mrsić najavio mjeru ili posao za 6 mjeseci ili pak doškolovanje, pa pitam se gdje bi jadni sisčanin mogao se doškolovati ako posao podbaci. pa evo kotva, mencl ili pak hardvard hrvatski: vern.

 3. Jadna nam baba ako dr.sc. Rašid Zuko (završio fakultet i doktorirao, vjerovatno u Bosni, a znamo koliko tamo vrijede diplome prometnog fakulteta) osnuje Veleučilište. Svojom nesposobnošču Grad i Županija nisu osnovali Veleučilište (bitno je da su imenovali Dekana i raspodjelili radna mjesta),a sada daju “potporu” osobi i ustanovi koja se bavi obrazovanjem odraslih i nema nikakvo iskustvo u visokom obrazovanju. Gradu i županiji je porebno Veleučilište ali ne pod svaku cijenu. Par kvadrata prostora i sanitarne prostorije (koje dr.sc. Zuko stalno spominje) nisu najvažniji uvjeti za kvalitetno izvođenje programa i zadovoljavanja studentskih standarda. Gradu i Županiji ne trebaju na zavodu za zapošljavanje visoko obrazovane osobe sa završenim stručnim studijem, toliko željenog, Veleučilišta u Sisku.

  • što si ti mislio da će netko otvoriti strojarski fax ili fer u sisku. pa sisak je otpisan od svih a imamo idealno tržište za doškolovanje uz potporu love iz eu- to ti je smisao mrsičevog velikog programa, pa njegova prethodnica ti je bio program od jace sa pripremanjem nezaposlenih za razgovore za posao što su prije radili na hzz-u a sada rade neke udrugice za lijepu lovu. krajnji cilj je brisanje ljudi sa hzz-a. svaka vlast ima iste fore samo malo drukčiji pristup.

 4. Poštovani gospodine iceman666,
  Za vašu informaciju gospodin dr.sc. Rašid Zuko u Bosni je završio četverogodišnju Željezničko tehničku školu u Sarajevu 1967. godine, te je nakon toga 1982. godine u Banja Luci u kojoj je bio jedan od jačih Ekonomskih fakulteta u bivšoj državi završio Višu Ekonomsko-komercijalnu školu, te je nakon toga 1993. godine diplomirao na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu te stekao naziv Diplomirani inženjer cestovnog prometa, zatim je 2001. godine završio magisterij na istom fakultetu u Zagrebu te stekao stručni naziv Magistar znanosti, iste godine završio je pedagoško-psihološku izobrazbu na Učiteljskoj akademiji u ZAGREBU, a 2011. je napokon uspio DOKTORIRATI nakon svih silnih problema iz svima znanih razloga.
  Obzirom na sve ovo što sam Vam napisala nemojte pričati gluposti i biti jalni zbog toga što je čovjek odlučio svoj zivot utrošiti u nešto hvale vrijedno u svom životu i u gradu u kojem je proveo većinu svog života na rukovodećim mjestima, umjesto da poput većine novac troši po birtijama i na raznoraznim drugim porocima i samo kuka. Ja bih osobno voljela vidjeti sve pametnjakoviće kada to veleučilište krene kako ćete dolaziti k njemu i tražiti ga pomoć na raznorazne načine dok ovdje pišete nebuloze i neistine o čovjeku koji ima znanje koje neki od vas nisu našli ni u knjigama.

 5. Poštovana gospođice malena,
  osobno cijenim svakoga tko život potroši u vlastitom usavršavanju i čestitam dr.sc.Zuki na nedavnom doktoratu, a sada mali tečaj o visokoškolskom obrazovanju. Pošto je dr.sc. Zuko završio Tehničko veleučilište, završio je stručni studij,a da bi stekao znanstveni naziv morao bi završiti sveučilišni studij. Da svoju diplmu sa tehničkog veleučilišta “prevede” na bolonjske nazive bio bi prvostupnik. Baš me zanima kako je Tehničko veleučilište (stručni studij) izvodilo znanstveni magisterij? Znam da su neki stručni studiji izvodili stručne magisterije gdje si dobio naziv mr.(naziv struke) i naziv bi se trebalo pisati iza imena (bolonja: stručni specijalist). Ali činjenica je da su to bile godine u kojima su prevladavali neki drugi interesi i visokoškolske ustanove su radile svašta, a i ministarstvo je djelilo dopusnice. Danas je neko drugo vrijme i postoji (trebao bi) red.
  Nemam razloga za jal prema dr.sc. Zuki jer sve je to biznis (možda me i zaposli ;))i njegova sposobnost da dođe do akademskog naziva. Bojim se da je previše politike u svemu pa i obrazovanju. Ponavljam, grad i županija je nesposobna da sami osnuju veleučilište (problem:kako rasporediti radna mjesta unutar veleučilišta prema političkoj pripadnosti)pa to prepuštaju privatnom kapitalu i daju mu potporu, a on će plesati kako oni sviraju. Ako se dopusnica ne dođe pa Zuko je kriv ,nema uvjete, je.. ga.

  • Ja zaista nemam komentara na vaš komentar gdine Iceman666, sve ste rekli svojim postom, ali ipak Vam hvala što ste mi pojasnili razlike, ja zaista to nisam znala, ja sam Vam samo po bolonji magistra inženjerka, ništa bitno, a i gospodin Zuko je jedno veliko ništa, on Vam je naime iz jedne bogate obitelji i oduvjek samo kupuje sve što ima, tako da je i sve ovo samo kupljeno.
   Sa poštovanjem klanjam se….::)))

 6. magistra inženjerka….prometa? Umjesto obrane dr.sc.Zuke, moj vam je savjet da počnete pisati stručne/znanstvene radove jer vam trebaju za izbor u zvanje predavača, sigurno je jedan predmet rezerviran za vas.
  U prijašnjem postu ste iznesli nekoliko neistina što me je navelo na moj prijašnji odgovor. Istina je da: Dr.sc. Zuko je diplomirao na Prometnom fakultetu sveučilišta u Zagrebu 1992. godine (sa 45 godina), magistrirao 2000. (sa 53 godine), doktorirao 2011. (sa 64. godine). Kaže se da za neke stvari nikada nije kasno ali čovjek ima uvjet za mirovinu.

 7. šta reći osim hrpa osim hrpa jalnih idijota – za onog gospodina što ispravlja, namjerno je tako napisano ili nije… draga gospodo zato nam i je tako u gradu kako i je… ne zbog političke “elite” – kako ih Bago zove nego zbog vas i mene skupa s vama. dva razloga u dvije riječi INDOLENTNOST i ZAVIDNOST građana Siska.
  Za drugog onog bisera – NE, NE RADIM u gradskog poglavarstvu ili ikojem gradskom poduzeću – radim u Zagrebu u jednom poduzeću tako da… podržavam ovaj projekt i sve ostale koje će bar malo doprinjeti Sisku u bilo kojem segmetnu!!
  LP