Naslovnica Vijesti SMŽ Uručene potpore tradicijskim i umjetničkim obrtima

Uručene potpore tradicijskim i umjetničkim obrtima

Župan Ivo Žinić, uz kojeg su bili njegovi zamjenici Roman Rosavec i Ivan Celjak u prostoru Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije u Sisku, s vlasnicima obrta potpisao ugovore o dodjeli sredstava prema Projektu „Tradicijski i umjetnički obrti za 2019. godinu“.

Javni poziv je objavljen 15. ožujka 2019. godine te je zaprimljeno ukupno 36 zahtjeva. Odobreno je 35 zahtjeva, a samo jedan zahtjev je odbijen jer ne spada u kategoriju tradicijskih obrta. Sisačko-moslavačka županija je dodijelila bespovratna sredstva potpore za 35 tradicijskih i umjetničkih obrta u iznosu od 296.913,70 kuna.

Primatelji sredstava potpore po ovom Projektu su obrti koji pripadaju grupaciji tradicijskih i umjetničkih obrta sa sjedištem u Sisačko-moslavačkoj županiji te koji obavljaju djelatnost na području županije.

„Ovo je samo jedna od mjera koju Sisačko-moslavačka županija daje za razvoj gospodarstva. Ukupno blizu deset milijuna kuna svake godine plasiramo u razvoj gospodarstva. Ovo potpisivanje je s našim obrtnicima za tradicionalne i umjetničke obrte, dakle ljude koji samostalno stvaraju određene proizvode kojima nije lako raditi, ali niti jednom obrtniku nije danas lako raditi, a uz ove potpore, uz njihovo zalaganje, oni su uspješno prebrodili one najteže trenutke. Naša Županija je poznata po obrtima, a ove tradicionalne, umjetničke obrte, koji još imaju taj dio umjetnosti gdje u proizvode ugrađuju i dio svoga truda, rada i to su uglavnom obiteljski obrti.“ – rekao je župan.

U ime obrtnika obratila se Ivanka Čačić, predsjednica Udruženja obrtnika Sisak i dopredsjednica Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije, te je naglasila: „Hvala Sisačko-moslavačkoj županiji na dobroj suradnji i potpori koja je uvijek neupitna i ovo je jedna u nizu potpora na koje mogu aplicirati obrtnici. Potpora umjetničkim i tradicijskim obrtima je potpora malog čovjeka, obrtnika kojima u mnogim slučajevima život znači. To su ljudi koji zarađuju vrlo malo jer spadaju u ta umjetnička i tradicijska zanimanja i njima jako puno znači nekakva mjera koja im donese nekoliko tisuća kuna i oni si time pokriju većinu režija da bi uopće mogli preživjeti, to je veliki vjetar u leđa.“

Osvrnula se i na broj obrta u Županiji, te je kazala kako ih je u posljednje vrijeme između 2080 do 2100, odnosno to je brojka koja je promjenjiva, ali je bitno da je broj obrta u porastu i vesele se svakom novom obrtniku.

Komentirajte