Naslovnica Vijesti Hrvatska Ukidaju se ocjene u školama na polugodištu?

Ukidaju se ocjene u školama na polugodištu?

Zamjenica ministra znanosti i obrazovanja Marija Lugarić objavila je da će jedna od prvih promjena koje će se provesti u školama biti ukidanje ocjenjivanja na polugodištu, jer ga nove vlasti smatraju apsurdnim.

Naime, polugodišta ne traju jednako – prvo je znatno kraće od drugoga, pa su nastavnici prisiljeni obaviti brojna testiranja u vrlo kratkom roku kako bi izašli s nekim ocjenama koje ionako na kraju školske godine ne utječu na konačan uspjeh. U ministarstvu smatraju da sadašnji sustav izaziva stres kod djece i nepotrebno opterećuje nastavnike.

‘Školski je sustav hipernormiran zbog čega želimo ići u smjeru da učiteljima i nastavnicima olakšamo rad. Do ljeta planiramo učiniti niz promjena u administraciji, u stvarima koje otežavaju rad učiteljima i nastavnicima, a koje nije problem ukloniti. Takve im administrativne barijere samo zagorčavaju rad i život, a u stvarnosti ne utječu na kvalitetu nastave. Figurativno, u školama nedostaje zraka’, rekla je za Vjesnik Lugarić i dodala: ‘Skloni smo ukidanju zaključivanja ocjena na polugodištu i to je nešto o čemu ćemo vrlo brzo donijeti odluku, već u sljedećih nekoliko mjeseci. Naša je želja da do ljeta damo daha učiteljima upravo u takvim administrativnim stvarima’, objasnila je Lugarić za Vjesnik.

Komentirajte