Naslovnica Vijesti Sisak U subotu akcija “Volimo Kupu trajno”

U subotu akcija “Volimo Kupu trajno”

U subotu. 9. lipnja 2018. godine održava se tradicionalna, 23. po redu, ekološka akcija čišćenja korita rijeke Kupe pod nazivom „Volimo Kupu trajno“, povodom Svjetskog dana zaštite okoliša.

Ekološku akciju organizira Ronilački klub Sisak, uz pomoć Kajak kanu kluba „Odra“, Zajednice športskih ribolovnih udruga – Sisak, Državne uprave za zaštitu i spašavanje – Područni ured Sisak i Turističke zajednice grada Siska.

Akcija se održava pod pokroviteljstvom Grada Siska i Zajednice tehničke kulture Grada Siska uz financijsku i logističku potporu INA d.d. i Turističke zajednice SMŽ.

Tijekom akcije čistiti će se korito rijeke Kupe na potezu od Mosta Gromova do Starog mosta. Akcijom se želi ukazati na potrebu očuvanja čistoće naših rijeka, potrebu očuvanja biljnog i životinjskog svijeta te promovirati ronjenje u Republici Hrvatskoj.

U sklopu ekološke akcije održati će se i vježba postrojbe DUZS-a. Ove godine članovi izvannastavne skupine “Pustolovi”, OŠ Braća Ribar Sisak čistit će obale rijeke Kupe na potezu od Mosta Gromova do Starog mosta.

U organizaciji RK Sisak na rijeci Kupi održati će se i Kup Republike Hrvatske u daljinskom plivanju perajama te plivački maraton na potezu od Mosta Gromova do Starog grada, duljine cca 3 km.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja konferencije Ujedinjenih naroda posvećene okolišu održane u Stockholmu 1972. godine. Na ovoj konferenciji usvojen je Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). U proteklih 45 godina ova manifestacija je izrasla u jedan od najznačajnijih događaja kojim se ljudima širom našeg planeta želi ukazati na nužnost uvrštavanja pitanja zaštite okoliša među goruće probleme današnjice. Ljude se potiče da postanu aktivni sudionici održivog i ravnomjernog razvitka te da preuzmu odgovornost za očuvanje našeg planeta. Razumijevanje važnosti pitanja zaštite okoliša u lokalnim zajednicama ključno je za ostvarenje sigurnije i prosperitetnije budućnosti.

Program akcije čišćenja korita rijeke Kupe „Volimo Kupu trajno“:
10:00 – Okupljanje i prijava učesnika na prostoru Kajak kanu kluba „Odra“ (u blizini Starog mosta)
11:00 – Otvaranje natjecanja i Eko akcije
11:10 – Vježba na vodi – DUZS 112
11:30 – Odlazak čamcima na start natjecanja – most Gromova
Dogovor voditelja i formiranje grupa za ekološku akciju
12:00 – Start natjecanja Kup RH – Daljinsko plivanje perajama
12:10 – Start Sisačkog plivačkog maratona
12:30 – Odlazak čamcima na lokacije i čišćenje korita rijeke Kupe
13:30 – Povratak plivača iz Starog grada
14:00 – Izvješća o obavljenoj ekološkoj akciji

Komentirajte