Naslovnica Vijesti SMŽ U SMŽ bi se mogao graditi DONES uređaj (vezan je uz fuziju)

U SMŽ bi se mogao graditi DONES uređaj (vezan je uz fuziju)

Moslavačka i Trgovska gora najpovoljnije su lokacije u Hrvatskoj za gradnju DONES uređaja, ističe se u prezentaciji projekata Sisačko-moslavačke županije, koje je predstavio župan Ivo Žinić.

A DONES znači DEMO Oriented Neutron Source. Riječ je uređaju potrebnom za testiranje otpornosti na zračenje materijala za planiranu Demonstracijsku fuzijsku elektranu (DEMO) koja bi se gradila nekad iza 2035. godine, prema planu Europske unije i Japana.

DONES bi gradila europska agencija “Fuzija za energiju”, cijena gradnje uređaja je veća od 300 milijuna Eura, a trenutačno su u konkurenciji tri europske zemlje – Hrvatska, Poljska i Španjolska. Dakako, u igri je i dalje još i Japan, kao partner Europskoj uniji u projektu gradnje fuzijske elektrane čiji bi sami troškovi bili daleko veći od samog DONES uređaja.

“To bi bio pravi istraživački centar fuzije u Europskoj uniji. Ukoliko taj projekt bude realiziran u našoj Županiji, onda što se tiče budućnosti i zaposlenja za naše mlade neće biti problema“, rekao je župan Ivo Žinić.

No, još je to sve u ranoj fazi realizacije, što ističe i dr. Tonči Tadić iz Instituta Ruđer Bošković (IRB) u Zagrebu, koji je i koordinator Hrvatske fuzijske istraživačke jedinice.

“Europska komisija tek treba odlučivati o zemlji domaćinu, nakon čega bi se projekt mogao razvijati dalje. Mi smo bili razgovarali s predstavnicima nekoliko županija oko moguće lokacije, uvažavajući određene kriterije poput blizine Zagreba i drugih uvjeta. Riječ je o jednom velikom međunarodnom istraživačkom centru koji bi privukao brojne znanstvenike iz svijeta, a što prati i potrebna infrastruktura.” – rekao je za Večernji list dr. Tonči Tadić.

Troškove gradnje samog uređaja podmirivali bi Japan, EU i drugi partneri, ali i zemlja domaćin kroz strukturne fondove. Nesumnjivo bi gradnja takvog uređaja mnogo značila Sisačko-moslavačkoj županiji, u kojoj kronično nedastaju radna mjesta, pogotovo za visokoobrazovani kadar, ali bi to bio i veliki zamah za znanost i istraživanja u Hrvatskoj.

Komentirajte