Naslovnica Vijesti Kultura U Sisku je završena 7. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku je završena 7. Revija dokumentarnog filma Fibula

Dosad najveći broj publike okupila je tradicionalna 7. Revija dokumentarnog filma Fibula u Sisku, koja je u dva dana prikazala deset dokumentaraca. Osam dokumentarnih filma bilo je u konkurenciji za nagradu Plaketa Fibule, dok su dva strana dokumentarca bila poslastica za publiku.

– Filmove smo sakupili kontaktirajući autore, a i bit ove sisačke revije je da se autori predstave filmom, a potom i druže s publikom. – rekao je organizator revije Daniel Pavlić. Nakon što su prethodnih godina „kumovi Fibule“ bili Irena Škorić i Goran Dević, ove godine je titulu promotora revije nosio Branko Ištvančić. Zanimljivo je da je Fibula proteklih dana okupila znatno veći broj publike od onog iz prošlih godina i na neki način potvrdila da u Sisku postoji profilirana publika ljubitelja dokumentarnih filmova. Upravo ta publika je i odlučila bodovanjem koji je najbolji film ove
revije. Visokom ocjenom je pobijedio film „Od zrna do slike“, autora Branka Ištvančića, dok su za njim ocjenjeni bili „Brda 21 000 Split“, koji potpisuje Silvio Mirošničenko i „Što sam si to učinila?!“, Ljiljane Bunjevac Filipović.

– Zahvaljujem publici za ocjene i jako mi je drago da su u mome filmu prepoznali kvalitetu! – zahvalio je Branko Ištvančić i dodao, – Ovo je i prva nagrada koju je film dobio jer je tek krenuo u prikazivanje, pa mi je još više drago što je nagrada došla iz Siska.

– Film „Od zrna do slike“ je zaista napravljen u visokim standardima, te ide rame uz rame s BBC-jevim dokumentarcima koje sam imala priliku vidjeti. – rekla je gledateljica Đurđa Huml. Ištvančićev film govori o hrvatskoj manjini u Vojvodini i njihovoj jedinstvenoj u svijetu umjetnosti pravljenja slika od slame. U sklopu festivala su prikazani i filmovi „ Život uz Unu“, mladih filmaša u sklopu Sisak eko film festivala i filmske radionice „Digital generation“ pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, a u organizaciji udruge Artizana iz Zagreba, te školski projekt Osnovne škole Galdovo i Matije Holjevca. Svojom kvalitetom, ali i ocjenama publike, ovi amaterski filmovi nisu bili daleko od prvoplasiranih.

– Drago mi je da sam bio dio filmske radionice pod vodstvom Silvia Mirošničenka, jer sam dosta toga naučio i zaista me zanima kamera. – izjavio je Petar Prpić iz Hrv. Kostajnice, koji nam je otkrio da će za dvije godine kada završi srednju školu pokušati upisati kameru na ADU u Zagrebu.

Sedmo izdanje Revije dokumentarnog filma Fibula, u organizaciji Doma kulture Kristalna kocka vedrine iz Siska, a u pokroviteljstvu Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije, dokazalo je da se i Sisak može svrstati u popis punokrvnih festivalskih gradova, osobito zbog publike koja je izlazila iz dvorane sa širokim osmjesima.

Komentirajte