Naslovnica Vijesti Kultura U nedjelju Festival Bojevi za Sisak A. D. 1593.

U nedjelju Festival Bojevi za Sisak A. D. 1593.

Gradski muzej Sisak, pod pokroviteljstvom Grada Siska, organizira Festival Bojevi za Sisak A. D. 1593. koji obuhvaća prikaze načina ratovanja, opsade utvrde Stari grad, bogatu gastronomsku ponudu srednjovjekovnih i rano-novovjekovnih specijaliteta, prezentaciju starih zanata, kao i druge razne kulturne i zabavne sadržaje. Specifičnost ove manifestacije je održavanje u autentičnom prostoru u kojem se dogodio značajan trenutak hrvatske povijesti – obrana Hrvatskog Kraljevstva od prodora Osmanlija. Utvrda Stari grad svojom specifičnošću i razinom očuvanosti danas privlači brojne turiste, a uvođenjem novih sadržaja postaje zanimljivo i poželjno turističko odredište kontinentalnog dijela Hrvatske.

U izvedbi će sudjelovati više od osamdeset izvođača te dvadesetak obrtnika koji će predstaviti svoj rad i proizvode usko vezane uz srednji i rani novi vijek. Izvođači koji će oživjeti povijest i način života u tom razdoblju, dolaze iz Hrvatske i inozemstva. Posjetitelji će tom prigodom moći vidjeti kako su izgledali ondašnji vojni tabori, sprave za mučenje, oružje, noćnu i dnevnu opsadu utvrde i još mnogo drugih prizora iz tog vremena.  Tijekom cijelog dana  nastupit će glazbeni sastav Codex. Akcije se planiraju i u samom centru grada, na šetnici uz Kupu, gdje će se prezentirati manifestacija uz mimohod i borbu vitezova.

Program:

subota, 21. lipnja 2014. – ŠETNICA SLAVOLJUBA SLAVE STRIEGLA, SISAK

19.00

Predstavljanje Festivala i viteških udruga

nedjelja, 22. lipnja 2014. – UTVRDA STARI GRAD

10,00   – otvaranje utvrde i vojnih logora/tabora za posjetitelje

11,00   – koncert srednjovjekovne glazbe – glazbeni sastav Codex (Češka)

12,00   – pojedinačno predstavljanje udruga sudionica Festivala (I. dio)

15,00    – uprizorenje bitke

16,00    – pojedinačno predstavljanje udruga sudionica Festivala (II. dio)

19,00    – Velika bitka

od 20,00   sati

Noćni program s vatrom i koncertom grupe Codex

Za trajanja sajma pripremljena će biti ponuda srednjovjekovne hrane i pića kaoi edukativni programi za sve generacije te prezentacija starih zanata.

bojevi za sisak

Komentirajte