Naslovnica Vijesti Sisak U Gredi proslavljen blagdan sv. Akacija

U Gredi proslavljen blagdan sv. Akacija

Mještani sela Grede (župa Sela kod Siska) svečano su u subotu, 22. lipnja proslavili svoje nebeske zaštitnike Sv. Akacija i deset tisuća mučenika te obilježili i četiristo dvadeset i šest godina od čuvene Sisačke bitke s Turcima. Misno slavlje u dvorani mjesnog doma predvodio je kanonik i katedralni župnik iz Siska preč. Marko Karača u zajedništvu s generalnim vikarom i prepoštom Stolnog kaptola sv. Križa mons. Markom Cvitkušićem i domaćim župnikom preč. Matom Sukalićem, spominjući se posebno svih branitelja Siska iz davne 1593. godine, kao i svih branitelja iz Domovinskog rata.

Sv. Akacije i deset tisuća mučenika časte se na ovim prostorima još iz vremena sisačke bitke. Prema narodnoj predaji Toma Bakač Erdödy, jedan od zapovjednika pobjedničkih postrojbi, upravo se u ovdje u Gredi zahvalio sv. Akaciju i mučenicima za izvojevanu pobjedu.

U prigodnoj propovijedi preč. Karača je ustvrdio kako su se u našoj Hrvatskoj povijesti pojedine pobjede hrvatske vojske nad znatno nadmoćnijim neprijateljem pripisivale čudu Božjem, jednako kao i slavna pobjeda na današnji dan 1593. godine kod Siska kad je manja kršćanska vojska pobijedila veliku tursku silu. „Zagrebački kaptol čije je vlastelinstvo bilo na području Siska bilo je dužno brinuti se i o obrani od neprijatelja. Kanonici su pisali očajnička pisma i tražili pomoć koja nije stizala. Onda su se obratili Nebu, Majci Božjoj, svetom Kvirinu, sisačkom biskupu i mučeniku te posebno svetom Akaciju i deset tisuća vojnika mučenika, od kuda su i očekivali pomoć. Posljednji apel kanonici su poslali ujutro 22. lipnja: ‘Ne dođe li pomoć još danas, past će Sisak’. I dogodilo se čudo! Budući da se ovdje radilo o očitom čudu gdje je kršćanska vojska stigla u posljednji čas 22. lipnja na blagdan sv. Akacija i drugova te u sat vremena pobijedila gotovo tri puta brojnijeg neprijatelja ta se pobjeda pripisala očitoj pomoći ovih svetih mučenika. Zbog toga kanonici su iz zahvalnosti ovdje u Gredi sagradili zavjetnu kapelu u njihovu čast“, rekao je propovjednik te dodao kako su upravo sveci ta snaga koja privlači, pomoćnici u potrebi, prijatelji ljudi, a osobito onih koji im se utječu.

Na kraju Karača je poručio i kako nam danas sv. Akacije i mučenici žele poručiti da su kršćani uvijek išli naprijed po svakakvim olujama. „Imali su jasne ciljeve i prave uzore. Uzori i ciljevi stoje pred nama i danas. Neka ova današnja proslava svetaca mučenika raznese duhovnu maglu kako bi se još bolje vidjeli naši pravi ciljevi, a sv. Akacije i mučenici neka budu i dalje svjetlo i uzor svima nama“.

(SV)

Komentirajte