Naslovnica Vijesti SMŽ U GLini provedena tradicionalna preventivna akcija „Poštujte naše znakove”

U GLini provedena tradicionalna preventivna akcija „Poštujte naše znakove”

U okviru Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa u Glini je 30. listopada provedena tradicionalna preventivna akcija „Poštujte naše znakove”, nositelj koje je Služba prevencije Ureda glavnog ravnatelja policije i Policijska uprava sisačko-moslavačka, uz podršku partnera.

Ovu hvalevrijednu preventivnu akciju ispred Sisačko-moslavačke županije podržala je predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić i gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević, a ispred Ministarstva unutarnjih poslova voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber te načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Luka Pešut sa suradnicima. Akciju su svojom nazočnosti upotpunili i predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje, ravnateljice glinske osnovne i srednje škole te dječjeg vrtića, djelatnici Zavoda za hitnu medicinu, vatrogasci DVD-a Glina, Autoklub Sisak, Gradsko društvo Crvenog križa Glina i mnogi drugi.

Današnjom akcijom, koja je u Glini bila provedena na četiri lokacije, sveobuhvatnim paketom preventivnih mjera usmjerenih na senzibilizaciju djece o važnosti poštivanja prometnih propisa, provedene su akcije „Znanjem do vozačke dozvole“ i „Dobar vid za sigurnost u prometu“ te razne interaktivne edukativne radionice i treninzi za najmlađe.

Tako je za učenike nižih razreda Osnovne škole Glina i predškolski uzrast djece glinskog Dječjeg vrtića u Hrvatskom domu u Glini prikazana zanimljiva predstava, kojom ih se na zabavan način podučava samostalnom sudjelovanju u prometu te poštivanju prometnih pravila i načinu kretanja prometnicama i nogostupom. Naime, poznavanje prometnih propisa i razvijanje prometne kulture u najranijoj dobi jedan je od ključnih čimbenika koji utječu na sigurnost djece u prometu. Na kraju predstave djeci su podijeljeni prigodni pokloni – reflektirajući prsluci i kišne kabanice, koji su osigurani iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

Istovremeno je za učenike 3. i 4. razreda Srednje škole Glina održana edukativna radionica te kviz „Znanjem do vozačke dozvole”, nakon čega su učeniku i učenici koji su se pokazali najboljima u kvizu znanja te su bili najspretniji na poligonu, uručene vrijedne nagrade – besplatno polaganje vozačkog ispita i uređaj za elektroničku naplatu cestarine, tzv. enc. Nagrade su im uručili načelnik Policijske uprave Luka Pešut i gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević.

Jumicar je za učenike 2. i 3. razreda osnovne škole postavio „Šareni prometni poligon“ s električnim automobilima te vertikalnom i horizontalnim signalizacijom, na kojemu su djeca kroz trening-vožnju educirana o važnosti pravilnog ponašanja u prometu.

Djeca su obilazila i izložbeno-informativne postave na kojima su im se predstavili policajci radionicom „Policajac prijatelj – pomagač“ te im pokazali svoju opremu i vozila, predstavnici Gradskog društva Crvenog križa Glina prezentirali su im svoju opremu i način rada, kao i vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Glina, a djelatnici Zavoda za hitnu medicinu pokazali su im vježbu „Od nesreće do pružanja pomoći“. Interventni policajci prezentirali su svoje zanimanje i rad, a policijski službenici protueksplozijske zaštite i djelatnici Hrvatskog centra za razminiranje djecu su upoznali s kampanjom „Manje oružja, manje tragedija“ te ih podučili kako postupiti s pronađenim ubojitim sredstvima, kao i s mogućnošću dragovoljne predaje oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava.

Akcijom „Dobar vid za sigurnost u prometu!”, odrasli sudionici, odnosno vozači koje su policijski službenici zaustavili u prometu, na dobrovoljnoj su osnovi mogli provjeriti svoj vid od strane stručnjaka optometrista te dobiti korisne savjete o sigurnoj vožnji. Na ovaj se način vozače, a posebice one treće životne dobi, želi upozoriti da provjere svoje zdravstveno stanje, naročito stanje svog vida, kako bi se izbjegle neželjene posljedice.

Partneri u ovom programu, kojim se djeci prezentira uloga policije kao njihovih prijatelja pomagača te ih se podučava važnosti poštivanja prometnih pravila, bili su: agencija Art Hill, Hrvatska glazbena mladež, Croatia film, Društvo zvuk svjetlosti, Status M, Jumicar i Autoklub Sisak.

Komentirajte