Naslovnica Vijesti Sisak U GIMG Sisak ostvarili nova zapošljavanja

U GIMG Sisak ostvarili nova zapošljavanja

Uz do sada 12 zaposlenih osoba na Programu Zaželi projektu ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno koji je sufinanciran sredstva Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. (vrijednost projekta: 1.889.798,00 kuna), u Građanskoj inicijativi „Moj grad Sisak“ ostvareno je zapošljavanje tri osobe s invaliditetom putem javnog rada. Zaposlenici su počeli s radom 1. lipnja i njihov radni odnos trajat će do 30. studenog 2019. godine.

Ugovor o radu sklopljen je sa svakim zaposlenikom/com za obavljanje poslova pomoćne radnice odnosno pomoćnog radnika za pružanje podrške na terenu u sklopu projekta Mobilni tim za prevenciju usamljenosti i socijalnu podršku marginaliziranih društvenih skupina – koji je dio Programa javnog rada kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda ili Europskog socijalnog fonda i Inicijative za zapošljavanje mladih.

Projekt volonterski vodi dr. sc. Daša Poredoš Lavor koja je imenovanima i predala ugovore o radu.

Tijekom provođenja ovog projekta očekuje se ostvarivanje suradnja s mnogim subjektima u zajednici, kao npr. Domom za starije i nemoćne osobe Sisak, Domom za odrasle osobe Svjetlost Sisak, Narodnom knjižnicom i čitaonicom Vlado Gotovac Sisak, Udrugom za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama grada Siska – Klub Žabica, Udrugom za inkluziju, Udrugom slijepih SMŽ –Sisak, te zainteresiranim umirovljenicima i osobama s invaliditetom u vidu kućnih posjeta.

Planirani ciljevi ovog programa javnog rada su:

• prevencija usamljenosti i socijalne isključenosti marginaliziranih

• primjer dobre prakse socijalne peer podrške u zajednici društvenih skupina

• ostvarivanje socijalne podrške u vlastitom primarnom okruženju

• usmjerenost na osobnu kreaciju i aktivaciju u vidu aktivnog provođenja slobodnog vremena i dovoljno dobrog zauzimanje za sebe

• prevencija uranjenih institucionalizacija i nepotrebnih hospitalizacija

• dodatni oblik socijalne podrške (i socijalnih usluga) u zajednici

• primjer dobre prakse za početni razvoj društvenog poduzetništva

• podrška razvoja svijesti o važnosti učenja životnih vještina putem neformalnog obrazovanja koja mogu reflektirati se i na mogućnosti alternativnog zapošljavanja i samozapošljavanja

• zapošljavanje osobe s invaliditetom

• razvoj inkluzivnog zapošljavanja

Kako Poredoš Lavor ističe: Želja nam je povećati svijest javnosti o potrebi podrške starijim osobama zbog usamljenosti i unapređenja saznanje starijih osoba o mogućnostima smanjenja usamljenosti. Daljnja nastojanja sumjerena su nam prema pokušaju izradite trajnijeg koncept načina stalnog servisa za smanjenje usamljenosti starijih osoba i osoba s invaliditetom u obliku mjera i aktivnosti koje je moguće realizirati u slijedećem razdoblju iz raznih financijskih izvora.

Iz Građanske inicijative „Moj grad Sisak“ zahvaljuju svim partnerima, suradnicima, volonterima i aktivistima na podršci pri ostvarenju raznih aktivnosti koje provode po raznim projektima. Kako bi u radu bili još uspješniji i širili obim socijalnih usluga u zajednici nadaju se da će pronaći odgovarajući prostor za rad, jer sada djeluju u privatnom prostoru u kojem ne mogu ostvariti sve svoje potencijale.

Komentirajte