Naslovnica Vijesti Sisak Trojica Siščana uhićena zbog ratnog zločina iz 1991. godine

Trojica Siščana uhićena zbog ratnog zločina iz 1991. godine

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv trojice hrvatskih državljana sa podučja Siska (1948., 1954. i 1964.) zbog postojanja osnovane sumnje da su prva dvojica okrivljenika počinili krivično djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH., a da je trećeokrivljenik počinio krivično djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava pomaganjem u ratnom zločinu protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. u vezi čl. 22. OKZ-a RH, objavilo je u četvrtak zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo na svojim internetskim stranicama. 
 
Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici 6. rujna 1991. oko 22,30 sata u Sisku i Komarevu kao pripadnici 55. Lakog artiljerijskog diviziona pričuvnog sastava Zbora narodne garde Republike Hrvatske, za vrijeme trajanja oružanog sukoba između vojnih i policijskih jedinica tzv. SAO Krajine i regularnih postrojbi Hrvatske vojske i policije, postupali suprotno odredbama članka 3. IV Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata od 12. kolovoza 1949. te odredbama članka 4. stavak 2. Dopunskog protokola ženevskim konvencijama od 12. kolovoza 1949. o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba (Protokol II). 
 
Osnovano se sumnja da su prva dvojica okrivljenika; u cilju da odvedu i usmrte civila srpske nacionalnosti; zatražili od trećeokrivljenika da ih svojim osobnim automobilom odveze s položaja u Komarevu u prigradsko naselje Caprag, na što je on pristao svjestan da namjeravaju usmrtiti tog civila. Dolaskom u blizinu stambene zgrade u kojoj je stanovao navedeni civil dvojica okrivljenika su ga uveli u automobil u kojemu ih je za to vrijeme čekao trećeokrivljenik koji ih je potom odvezao na mjesno groblje u Komarevu gdje je zaustavio automobil i ostao čekati u automobilu, dok su dvojica okrivljenika izveli oštećenika iz vozila i, na određenoj udaljenosti od vozila, usmrtili ga hicima iz automatskog vatrenog oružja. 
Nakon što su okrivljenici ispitani pred državnim odvjetnikom, sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu je prihvatio prijedlog ovog državnog odvjetništva i protiv trojice okrivljenika odredio jednomjesečni istražni zatvor temeljem članka 123. stavak 1. točka 2. Zakona o kaznenom postupku.
 
Kako doznajemo još u utorak uhićeni su Štef Gorički, Mirko Šašo i Hase Mahmutagić.
Komentirajte