Naslovnica Vijesti Sisak Svjetski dan šećerne bolesti obilježen je u Osnovnoj školi Viktorovac

Svjetski dan šećerne bolesti obilježen je u Osnovnoj školi Viktorovac

Svjetski dan šećerne bolesti obilježen je u četvrtak u Osnovnoj školi Viktorovac u kojoj tri učenice Nika Podić, Rea Radočaj i Dora Čobanov, boluju o dijabetesa. Djevojčice su za svoje školske kolege pripremile prezentaciju o sebi, svojim školskim aktivnostima te o dijabetesu.

-Jedem dosta toga što dijabetičari ne bi smjeli jesti, ali sve to razgradim uz karate. To što imam dijabetes nije mi nikakav problem, to je moj prijatelj koji će zauvijek ostati sa mnom – rekla je 11- godišnja Nika kojoj je prije osam godina dijagnosticiran dijabetes.

Obilježavanju se pridružio i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo Goran Grgurač.

-Ono što su danas pripremile Nika, Dora i Rea važno je za senzibiliziranje svih onih koji su oko njih. Svi znamo da je šećerna bolest velika pošast u modernom društvu, ali aktivnim pristupom i suočavanjem s tim, može se aktivno živjeti što su danas ova djeca i potvrdila. Bave se sportom, žive normalnim životom i imaju jednu vrstu samoorganizacije za koju su, prije svega, zaslužni i njihovi roditelji – rekao je pročelnik te im je uručio pakete s dijabetičkim proizvodima.

Inače, u Hrvatskoj je trenutačno oko 300 tisuća ljudi kojima je dijagnosticiran dijabetes, od čega je gotovo tisuću djece i taj broj neprestano raste.

(sisak.hr)

FOTO:Željko Rakarić

Komentirajte