Naslovnica Vijesti Sisak Sumporovodik jutros rekordnih 75 mikrograma!

Sumporovodik jutros rekordnih 75 mikrograma!

Razina sumporovodika izmjerena na Mjernoj postaji Caprag jutros u devet sati ujutro iznosila je čak 75 mikrograma, što je razina koja nije godinama zabilježena. Visoka razina zadržala se i u 10 sati kada je iznosila  41 mikrogram dok je u 11 sati čak bila i veća, 42 mikrograma. U podne je razina sumporovodika bila 18,6 mikrograma.

Granična je satna vrijednost sedam, a tolerantna deset mikrograma što znači da je riječ o 4-7 puta većim vrijednostima od dopuštene. Ove prekomjerne razine zagađenja izazvane su iz rafinerijskog pogona koking, čijem se gašenju pristupilo u četvrtak ujutro, a da nitko o tome nije bio obaviješten unatoč obvezi informiranja javnosti o postupcima u Rafineriji nafte Sisak koji mogu dovesti do zagađenja. U petak ujutro provelo se propuhivanje pogona koji će biti van pogona do 01. prosinca, no sve ovo je znalo samo nekoliko ljudi.

Tek nakon što su se u četvrtak oko 10 sati pojavile prekomjerne razine sumporovidka, više od deset mikrograma, INA se dopisom obratila prvo inspektoratu zaštite okoliša oko 14 sati. Dakle, najmanje šest sati poslije pokretanja postupka gašenja kokinga. Inspektorica zaštite okoliša je zatim obavijestila Centar 112 i sve je na tome stalo. Mediji i javnost nisu imali nikakvih informacija.

Dakle, INA nije ispunila svoju obvezu obaviještavanja javnosti, jer očito smatra da je dovoljno obavijestiti samo Inspektore zaštite okoliša i to tek kad svi postupci krenu. Služba 112 primila je obavijest od inspekcije, i tu je završila sva komunikacija iz koje su u potpunosti isključeni građani. To nije prvi put da se u postupku informiranja o postupcima koji mogu dovesti do zagađenja isključe građani.

Podijeli objavu

2 KOMENTARI