Naslovnica Korona virus Strogo ograničavanje zadržavanja na ulicama – pogledajte što to znači!

Strogo ograničavanje zadržavanja na ulicama – pogledajte što to znači!

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske u subotu je donio Odluku o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima.

S obzirom na ubrzano širenje i pojačani rizik prijenosa bolesti COVID-19, uvodi se protuepidemijska mjera strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima na kojima se može istovremeno kretati i zadržavati veći broj osoba, u trajanju od 30 dana od dana donošenja ove Odluke.

Ova Odluka odnosi se na ulice, trgove, rive, parkove i sve ostale javne površine na kojima se može kretati i zadržavati veći broj osoba.

Stožeri civilne zaštite i Ravnateljstvo policije dužni su osigurati provedbu i nadzor provođenja mjere iz ove Odluke.

Kako bi pružili što precizniju informaciju što je točno zabranjeno, što će biti kažnjavano, a što ćete i dalje smjeti raditi, Ministarstvu unutarnjih poslova Jutarnji list je postavio nekoliko pitanja.

Što je točno zabranjeno?

“Od danas su na snazi mjere koje je donio Stožer civilne zaštite, a koje znače ograničavanje kretanja po javnim površinama u najvećoj mogućoj mjeri. Nikome nije zabranjeno izaći iz kuće, ali to mora biti minimalno zato što je na snazi odluka koja u bitnome ograničava sva kretanja po javnim površinama, trgovima, parkovima…”, poručili su iz MUP-a.

Pod kojim uvjetima građani smiju boraviti na ulicama, sjediti u parkovima, šetati po trgovima?

“Šetnja na otvorenom nije zabranjena, ali grupna druženja, pa bile to i šetnje, primjerice, u Maksimiru ili na Medvednici više nisu dozvoljena. Ono što se događa u stvarnosti, na terenu, jest činjenica da se mnogi građani ne pridržavaju savjeta epidemiologa (održavanja minimalnog razmaka od drugih osoba, nap. a.) o boravku na otvorenom.”

U kojim je situacijama danas policija tjerala ljude s javnih površina?

“Relevantno je ono što je danas odlučio Stožer civilne zaštite. A to na terenu znači da će policija i dalje svim svojim raspoloživim vozilima krstariti i tijekom dana “rotirkama”, sirenama i megafonima upozoravati građane – ukoliko nije nužno da budu vani – da se upute svojim kućama. A ukoliko policijski službenici ugledaju grupu ljudi koja se druži na javnim prostorima, naredit će im da se raziđu, odnosno da se upute svojim kućama”

Hoće li policija kažnjavati ljude?

“Policija će na cesti, na javnim površinama, građanima izdavati naredbe da se upute svojim kućama. Tko ne postupi po naredbi policijskog službenika može biti kažnjen.”, kažu u MUP-u.

Komentirajte