Naslovnica Iz drugih medija Netokracija Što su i kako funkcioniraju platforme za prodaju?

Što su i kako funkcioniraju platforme za prodaju?


Što su digitalne platforme za prodaju?

Platforme za prodaju (marketplace) su online trgovine na kojima su zastupljeni različiti trgovci, veliki ili mali. Umjesto da razvijate vlastiti web shop, možete koristiti već uigranu platformu za prodaju, koja ima vlastite kanale promocije, a često nudi i popust na dodatne usluge koje bi vam mogle biti potrebne, poput dostave.

Platforme mogu biti općenite, s velikim portfeljom proizvoda, kao što je eBay, ili specijalizirane, kao što je Etsy, koji se fokusira na rukotvorine.

Kako se funkcioniraju platforme za prodaju?

Pridružujete im se kao jedan od trgovaca i najčešće plaćate neku temeljnu naknadu, kao i postotak od prodaje. Zauzvrat dobivate niz usluga i pogodnosti.

Na platformi za prodaju otvarate svoj profil kao trgovac i unosite proizvode. Kada kupci pretražuju platformu za proizvodom koji im je potreban, prikazuju im se i vaši proizvodi i proizvodi konkurencije, a na njima je da odaberu koji im proizvod, cijena, prodavač najviše odgovara.

Što više prodaja ostvarite i pozitivnih komentara dobijete, to se više percipirate kao vjerodostojan prodavač i veće su šanse da će vas kupac odabrati.

 Je li bolje imati vlastiti web trgovinu ili prodavati preko platforme?

Nema jedinstvenog odgovora na ovo pitanje. Kako biste najbolje odlučite za sebe, pročitajte i tekst o web trgovinama, a ovdje ćemo navesti prednosti i mane platformi za prodaju

Prednosti:

  • Pružaju dodatan kanal za promociju proizvoda kroz svoje tražilice
  • Omogućavaju prodaju na internacionalnom tržištu
  • Već imaju svoju publiku i kupce
  • Daju kupcima osjećaj sigurnosti jer iza svake kupnje stoji etablirana platforma
  • Imaju razrađen sustav recenzija koji vašem brendu daje…Source link

Komentirajte