Naslovnica Iz drugih medija Netokracija Što je za vas Instagram bez (broja) lajkova? Manji pritisak, bolji sadržaj

Što je za vas Instagram bez (broja) lajkova? Manji pritisak, bolji sadržaj


Znate li da je već prošlo 10 godina otkako je Facebook uveo “Like” odnosno gumb “Sviđa mi se”? Iako smo od tada na Facebooku dobili priliku da i na druge načine izražavamo svoje reakcije, i pod Zuckerbergovom palicom Instagram je zadržao svoj minimalistički pristup univerzalnog srca. Iako matični Facebook broji 2,4 milijarde aktivnih korisnika mjesečno, oni najmlađi i ujedno najaktivniji su u naručju Instagrama, a upravo su i Instagram srca, odnosno lajkovi, ono što danas nosi glavne poene u građenju social media statusa osobe.

Međutim, kako već vjerojatno znate, dežurni IG lajkovi čekaju neke promjene. Svijet društvenih medija ovog svibnja pomela je vijest o ukidanju prikaza broja lajkova na Instagramu, a testni period promjena koji je započeo s Kanadom, od prošlog mjeseca prati još šest zemalja.

Promjene s prikazom lajkova na Instagramu obilježit će micanje konkretne brojke lajkova, ona će tako ostati vidljiva samo korisnicima u privatnosti njihovih profila. Ali ispod objave ćete svejedno moći vidjeti sve osobe i prijatelje koji su lajkali objavu (pa ih zapravo i možete pobrojati!). Sudeći prema tome da se svi rezultati o pregledu i lajkovima objava mogu pratiti neometano, najavljene promjene mogle bi imati više psihološkog utjecaja na prosječnog korisnika, nego na same influencere i njihov posao, a sve naravno počinje od – psihološkog učinka.

Jeste se ikada pitali zašto su lajkovi tako zarazni?

Za mnoge digitalce jedna od prvih destinacija u danu su društvene mreže, a pregledavanje notifikacija čini se potentnije od dobre kave: je li nas tko taggao, tko nam je što lajkao, što se komentiralo, što su drugi lajkali… “Hoćemo još”, viču mali…Source link

Komentirajte